Veselības nozarei nepieciešamos 36,6 miljonus latu vēl nedos

Pagaidām vēl nav zināms, vai veselības nozare šogad saņems papildus nepieciešamos 36,6 miljonus latu, šis jautājums būs atsevišķi jāvērtē.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien žurnālistiem norādīja, ka šis jautājums par papildus finansējumu ir atsevišķi jāvērtē, taču ir skaidrs, ka veselības nozare būs viena no prioritātēm diskusijās par jaunajām politikas iniciatīvām turpmāko gadu budžetos.

"Attiecībā uz šā gada budžetu tur būtu jāpavērtē Veselības ministrijas ziņojums," teica Dombrovskis.

Pagaidām arī vēl esot pāragri prognozēt, vai vispār šogad būs budžeta grozījumi, kā tas bija pagājušogad.

Jau ziņots, ka visu veselības nozares vajadzību segšanai šā gada otrajā pusgadā nepieciešami papildus 36,6 miljoni latu, tai skaitā 15,4 miljoni latu nozares deficīta segšanai, liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais ziņojuma projekts valdībai par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā un prioritārajiem virzieniem, kuros būtu nepieciešams palielināt finansējumu.

Kā skaidro VM, 15,4 miljoni latu nepieciešami zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu deficīta segšanai, unikālo pacientu skaita palielinājumam, kuri saņem kompensējamos medikamentus - par 5%, kā arī C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami, un reto slimību medikamentozās ārstēšanas nodrošināšanai bērniem.

Daļa no minētās summas vajadzīga arī gaidīšanas rindu mazināšanai uz veselības aprūpes pakalpojumiem un ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai, kā arī attīstības izdevumu komponentes atjaunošanai ārstniecības tarifos.

Savukārt pārējie 21,2 miljoni latu nepieciešami, lai risinātu citas būtiskākās problēmas veselības nozarē. Piemēram, jāpalielina kompensējamo medikamentu pieejamība, atjaunojot kompensācijas apmēru no 50% uz 75% zālēm, kurām tas bija samazināts ekonomiskās krīzes laikā, kā arī paplašinot kompensācijas apmēru jau esošajām diagnozēm ar esošajiem un jauniem materiāliem.

Vienlaikus, VM ieskatā, ir jāpalielina kompensācijas apmēru C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem no 75% līdz 90%, kā arī jāparedz finansējums, lai varētu lielākam pacientu skaitam nodrošināt 100% kompensējamos medikamentus HIV/AIDS ārstēšanai.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais