Atbalstīs bez bērnudārza palikušo bērnu sūtīšanu privātajās pirmsskolas iestādēs

© Andrejs Strokins, f64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir iesniegusi parlamentā nepieciešamos grozījumus Izglītības likumā, lai tiktu izstrādāta kārtība pabalstu piešķiršanai par bērniem, kuri nav tikuši bērnudārzā.

Patlaban Saeimā ir iesniegti grozījumi Izglītības likumā, kas paredz izmaiņas likuma 17.pantā, ierosinot papildināt to. Izmaiņas paredz - "ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tā sedz pirmsskolas izglītības programmas (no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai) izmaksas tās administratīvajā teritorijā esošam privātam pakalpojuma sniedzējam, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā".

Pēc likuma stāšanās spēkā ministrija sagatavos attiecīgos Ministru kabineta noteikumus.

Kā ziņots, šogad no septembra kopējais valsts un pašvaldības atbalsts bērniem, kuri nav tikuši bērnudārzā un izglītojas privātajā pirmsskolas iestādē, nevarēs mēnesī pārsniegt 130 latus, bet valsts atbalsts būs līdz 100 latiem mēnesī, to paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātie noteikumi par kārtību, kādā tiek aprēķināts un sadalīts valsts atbalsts bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves sākšanai, ja bērns saņem šo pakalpojumu privātā izglītības iestādē.

Uz pabalstu līdz 100 latiem mēnesī varēs pretendēt tie bērni, kas pirmsskolas izglītību apgūst Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās izglītības iestādēs, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas, un vienlaicīgi ir reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Noteikumos paredzēts, ka valsts atbalsta apmērs vienam izglītojamam ir līdz 100 latiem mēnesī. Taču vienlaicīgi ir noteikts, ka valsts atbalsta apmērs vienam bērnam nedrīkst pārsniegt finansējumu, kādu privātajai pirmsskolas izglītības iestādei līdzfinansē pašvaldība. Līdz ar to kopējais valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma apjoms vienam bērnam nepārsniegs 130 latus mēnesī.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais