Komerctelevīzijām līdz 15. decembrim jāizlemj, vai prasīt maksu par skatīšanos

© Gatis Gierts, f64

Komerctelevīzijām līdz 15. decembrim dots laiks, lai izvēlētos, kā tās turpinās strādāt pēc pārejas uz digitālo apraidi, – izvēloties vienu no diviem scenārijiem. Vai strādāt kā līdz šim, saglabājot bezmaksas kanālu statusu, vai gūt papildu ienākumus no skatītājiem, kļūstot par maksas kanāliem.

Šāds lēmums pieņemts Satiksmes ministrijas diskusijā, saskaņojot to ar televīziju (TV) pārstāvjiem un Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTP). Tās priekšsēdētājs Ābrams Kleckins Neatkarīgajai stāsta, ka līdz Ziemassvētkiem būs zināms, vai virszemes TV skatītājiem būs iespēja redzēt visus piecus nacionālās apraides kanālus (LTV1, LTV7, LNT, TV3 un TV5) vai mazāk. Iepriekš ziņots, ka zemo reklāmas ieņēmumu dēļ LNT un TV3 apsver iespēju kļūt par maksas kanāliem, taču tādējādi tie riskētu zaudēt vērienīgu auditoriju, jo, iespējams, ne visas mājsaimniecības būtu gatavas maksāt par abonēšanu.

"Jau pusgadu notiek sarunas par to, kad pāriesim uz ciparu formāta apraidi, jo katra diena, ko televīzijas raida analogajā apraidē, rada milzīgas papildu izmaksas. Šajā gadījumā televīzijām jāmeklē iespējas, kā lētāk strādāt, un tikai to ziņā ir izvēle – palikt bezmaksas vai kļūt par maksas kanāliem," skaidro NRTP vadītājs Ā. Kleckins.

Komerctelevīzijas komentārus par iespējamo nākotnes formātu pagaidām nesniedz, taču satelīttelevīzijas VIASAT Latvija vadītājs Valts Ermansons norāda, ka ciparu TV ieviešana tiek padarīta par "problēmu nastu". "Jau sākotnēji tika diskutēts par komerckanālu esamību vai neesamību virszemes digitālās televīzijas bezmaksas apraidē, taču iedzīvotājiem jau paziņots, ka tie būs pieejami arī bezmaksas pakā. Vērtējot digitālās televīzijas ieviešanu valsts mērogā, iedzīvotāji to uztver kā "problēmu nastu", atstājot otrajā plānā tos ieguvumus, ko dod pāreja uz digitālo televīziju," iebilst V. Ermansons.

Oktobra beigās Latvijas Televīzija (LTV) parakstīja līgumu ar Lattelecom, ka no nākamā gada 1. marta LTV 7. kanāls būs pieejams tikai ciparu apraides formā un to nevarēs redzēt tie, kuri līdz šim to vēroja analogajā apraidē.

Pagaidām konkrēts laiks par pilnīgu pāreju uz digitālo televīziju un analogās apraides atslēgšanu vēl nav pieņemts, bet provizoriski tas varētu notikt nākamā gada pirmajā pusē, Rīgā un tās apkārtnē, iespējams, jau 1. martā. "Pārējā Latvijā tas varētu būt mēnesi vai divus vēlāk," pieļauj Ā. Kleckins.

NRTP lēmumu par to, kad būs pāreja uz ciparu formāta TV apraidi un kuri kanāli būs pieejami bez maksas, sola pieņemt īsi pirms Ziemassvētkiem.