Zviedrijas karaliene aicina pievienoties mentoru kustībai, lai palīdzētu bērniem un jauniešiem

Lai gādātu par ārpusģimenes aprūpes iestādēs dzīvojošo jauniešu kļūšanu par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem, šodien organizācijas "Mentor Latvija" rīkotajā seminārā "Ieguldīt jaunatnē - Latvijas nākotnē" Zviedrijas karaliene Silvija, kura ir arī starptautiskās organizācijas "Mentor Foundation" prezidente, aicināja pievienoties mentoru kustībai.

"Prieks redzēt, ka Latvija kļūst par aktīvu mentoru kopienas dalībnieci un gādā par jauniešiem. Organizācija "Mentor Latvija" var sniegt nozīmīgu un ilgtspējīgu ieguldījumu, lai nodrošinātu valsts attīstību. Manas cerības ir, lai jaunie kļūtu par līderiem, veselīgiem, aktīviem globālās kopienas dalībniekiem. Mēs cenšamies veidot nākotni, kurā jauniem cilvēkiem ir mērķi, un vēlamies novērst narkotiku lietošanu," sacīja "Mentor Foundation" prezidente. Viņa norādīja, ka, lai nodrošinātu pozitīvu valsts attīstību, ir jānodrošina nākotne jauniem cilvēkiem.

"Mentors ir neitrāls pieaugušais, ar ko var droši runāt, kam var lūgt padomu un palīdzību. Mentori gādā, lai jaunieši varētu pārvarēt šķēršļus. Ir cilvēki, kas var investēt naudu, bet ir cilvēki, kas var investēt savu sirdi, un arī tas ir ieguldījums valsts nākotnē," izteicās Zviedrijas karaliene.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa seminārā uzsvēra, ka mentoru kustība, kas Latvijā sākusies 2010.gadā, pa šiem gadiem ir attīstījusies. Rieksta-Riekstiņa, kas ir tikusies ar vairākiem programmā iesaistītajiem jauniešiem, pauda, ka jaunieši par šādu iespēju ir gandarīti, jo mentors, pirmkārt, ir vecāks un vairāk pieredzējis cilvēks un, otrkārt, var sniegt informāciju par dzīvi ārpus bērnunama, kā arī drošības sajūtu.

"Vairāk nekā 1000 bērnu Latvijā dzīvo bērnunamos, taču tieši ģimenē var iemācīties to, kas cilvēku padara par iederīgu sabiedrībā. Pētījumi liecina, ka bērnunamu jauniešiem doma par bērnunama atstāšanu ir satraucoša vai pat biedējoša, jo ir nedrošība par mājokli, darbu, finanšu plānošanu, ģimeni, mīlestību, bērniem, un šajos jautājumos jauniešiem nav labas pieredzes. Tieši mentoru kustība varētu dot nozīmīgu ieguldījumu, atvieglojot sagatavošanos un pirmo posmu pēc iziešanas no bērnunama. Tā var atjaunot ticību tam, ka pasaule ir laba un cilvēkiem var uzticēties," izteicās VBTAI priekšniece. Viņa piebilda, ka ārpusģimenes aprūpes iestādēs dzīvo aptuveni 430 bērnu vecumā no 15 līdz 18 gadiem un viņi būtu priecīgi, ja viņiem būtu šāds mentors.

Savukārt, kā pastāstīja organizācijas "Mentor Latvija" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Čakste, organizācija trīs gadu laikā ir sadarbojusies ar 50 mentoru pāriem, bet patlaban tā aktīvi meklē jaunus atbalstītājus, lai programmu varētu attīstīt. "Pieteikties par mentoru var ikviens, taču mēs raugāmies, vai cilvēks ir tam piemērots, vai viņam būs pietiekami daudz laika, ko veltīt jaunietim. Tā kā jaunietim fonā vienmēr būs negatīvā dzīves pieredze, mentorus izvēlamies pārdomāti," stāstīja Čakste, norādot, ka pieteikties par mentoru var organizācijas mājaslapā "mentor.lv".

Čakste uzsvēra, ka mentoru programmu ir izdevīgi atbalstīt arī uzņēmumiem, jo tādējādi uzņēmums var iegūt klientu, darbinieku, varbūt pat nākamo investoru. "Tas ir ilgtermiņa ieguldījums sabiedrībā," izteicās "Mentor Latvija" valdes priekšsēdētājs.

Latvijā organizācija realizē divas programmas - mentorprogrammu un vecāku programmu. Mentorprogrammas mērķis ir sniegt emocionālu atbalstu un veicināt to jauniešu labklājību, kuri bērnībā nav izjutuši un iepazinuši ģimenes sadzīvi un rūpes. Atrodot uzticības personas - mentorus, kuri sniedz jauniešiem iespēju iesaistīties dažādās aktivitātēs -, jaunā paaudze iepazīst, kas ir veselīgs dzīvesveids, kā arī praktiski un psiholoģiski sagatavojas reālām dzīves situācijām. Tādējādi mentors palīdz jaunietim iekļauties sabiedrībā un attīstīties, lai varētu sniegt ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībai un attīstībai. "Mentor Latvija" atbalsta 15 līdz 25 gadus vecus jauniešus no tādām iestādēm kā "Dzīvesprieks", "Bērnu oāze", "Palīdzēsim.lv", "Māras centrs" un "SOS bērnu ciemati".

Vecāku programma izveidota ar mērķi izglītot vecākus, lai tie spētu atrast labāku saikni ar bērniem un uzlabotu attiecības. Programma izstrādāta sadarbībā ar psihoterapeiti Gintu Teivāni.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais