Vairākums Jūrmalas domes deputātu prasa atlaist pilsētas mēru Truksni

Astoņi Jūrmalas pilsētas domes deputāti šodien parakstījuši un pašvaldībā iesnieguši iesniegumu par neuzticības izteikšanu Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS). Deputāti pieprasa mēra demisiju, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

I

esniegumu parakstījuši astoņi no 15 Jūrmalas domes deputātiem - Māris Dzenītis (Reģionu alianse), Aigars Tampe (VL-TB/LNNK), Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Arnis Ābelīte ("Tev, Jūrmalai!"), Zigurds Starks, kā arī trīs partijas "Vienotība" deputāti - Juris Visockis, Dzintra Hirša un Iveta Blaua.

Deputātu neuzticības pamatā ir iebildumi par Trukšņa reklamēšanos par nodokļu maksātāju naudu.

Truksnis, kurš pēdējos mēnešos vairākkārt saņēmis pārmetumus par iespējamu pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu sevis reklamēšanai, Jūrmalas domē tika ievēlēts no nu jau likvidētās partijas LPP/LC saraksta.

Dzenītis aģentūrai LETA stāstīja, ka kolēģu neapmierinātību izraisījušas ne tikai Trukšņa pašreklāmas aktivitātes, uzdodot domes kopīgi paveiktos labos darbus par savējiem, piemēram, savā vārdā sūtot iedzīvotājiem vēstules par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm. Domnieku uzticību Truksnis zaudējis tāpēc, ka nav spējis paskaidrot arī vairākas it kā pilsētas popularitātes veicināšanai organizētas mārketinga aktivitātes. Piemēram, Jūrmalas mērs nav varējis izskaidrot, kā izlietoti kampaņai "Jūrmala - sniegavīru kūrorts" paredzētie vairāk nekā 25 000 latu.

Dzenītis uzsvēra, ka domes priekšsēdētāju deputāti ievēl no sava vidus un šajā gadījumā Truksnis kā komandas kapteinis ir zaudējis vairākuma uzticību.

Jautājums par Trukšņa atstādināšanu varētu tikt skatīts jau rīt, 21.martā, kad plkst.10 paredzēta kārtējā Jūrmalas pilsētas domes sēde.

Dzenītis atturējās minēt iespējamās kandidatūras, kuras deputāti varētu izvirzīt Trukšņa vietā līdz vēlēšanām 1.jūnijā. Domnieks norādīja, ka līdz vēlēšanām ir palicis pārāk maz laika, lai būtu jēga vēlēt jaunu mēru, tāpēc šajā laikā domes priekšsēdētāja pienākumus varētu pildīt Trukšņa vietniece Larisa Loskutova.

Kā ziņots, Jūrmalas mērs pēdējā laikā izvērsis dažādas pašreklāmas aktivitātes, piemēram, šā gada nogalē bērniem dalījis bezmaksas cirka biļetes, savukārt pie pilsētas robežas novietots plakāts, kurā Truksnis sveic katru pilsētas iedzīvotāju un viesi.

Pērn jūnijā Jūrmalas mērs izpelnījās plašu kritiku par zelta amata ķēdes iegādi aptuveni 3000 latu vērtībā. Vēlāk gan viņš lūdzis šo summu pa daļām atvilkt no savas algas.

Šoruden Truksnis vēlējās iestāties partijā "Vienotība", taču saņēma atteikumu. Šonedēļ Jūrmalas mērs paziņoja, ka iestāsies "Zaļajā partijā" un pašvaldību vēlēšanās startēs kā ZZS saraksta līderis.

Truksnis žurnālistiem sacīja, ka saskaņā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veikto pētījumu viņa palikšanu amatā pēc 1.jūnija atbalstot 62% jūrmalnieku.

 

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais