Pauž satraukumu par Saeimas iespējamo atbalstu tabakas industrijai

Veselības ministrija (VM) pārmet Saeimai, ka tā plāno sniegt atbalstu tabakas industrijai, atbalstot likumprojekta "Par uzņēmuma ienākumu nodokli" grozījumu projekta redakciju, kurā tabakas izstrādājumu ražošana iekļauta atbalstāmo nozaru sarakstā.

Kā aģentūru LETA informēja VM Komunikācijas nodaļas pārstāvis Oskars Šneiders, VM nosūtījusi vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un Budžeta un finanšu komisijas vadītājam Jānim Reiram (V), kurā iebilst pret atbalstu tabakas industrijai. VM aicina Latvijas iedzīvotāju veselību izvirzīt kā pamatvērtību un neatbalstīt minētā likumprojekta redakciju, kurā izteikts atbalsts tabakas nozarei.

VM vēstulē norādīts, ka laikā, kad VM iesniegusi priekšlikumus, lai pastiprinātu tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežojumus, kurus Saeima jau ir atbalstījusi pirmajā lasījumā, likumdevējs ir sniedzis atbalstu arī tabakas industrijai, kas ir vainojama daudzās grūti ārstējamās saslimšanās un iedzīvotāju nāvēs.

"VM nav pieņemama šāda nostāja, jo, paredzot nodokļu atlaides potenciālajiem ražotājiem, tiktu veicināta lētāku tabakas izstrādājumu pieejamība visai sabiedrībai," norāda ministrija.

VM pauž, ka arī iepriekšējos gados ar Ekonomikas un Finanšu ministrijas rosinātiem grozījumiem likumdošanā ir bijuši mēģinājumi atvieglot un veicināt tabakas izstrādājumu tirdzniecību, tomēr pret tiem asi iebilda VM un Latvijas Ārstu biedrība, kā rezultātā priekšlikumi netika apstiprināti. "Šobrīd Saeimā iesniegtie grozījumi likumā, sniedzot atbalstu tabakas izstrādājumu ražošanai, varētu ietekmēt Latvijas iedzīvotāju veselību vēl negatīvāk, tādēļ likumprojektu šādā redakcijā atbalstīt nedrīkst," uzskata VM.

Pagājušajā nedēļā Saeima 2.lasījumā atbalstīja likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" (UIN) grozījumu projektu. Tas paredz UIN likumu papildināt ar vairākām prioritārajām ražošanas nozarēm, tajā skaitā tabakas izstrādājumu ražošanu, kurās atbalstāmo investīciju projektos veiktajām investīcijām tiktu piemērota UIN atlaide.

Likumprojekts vēl jāizskata 3.lasījumā.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais