VID iesniedzis apelācijas sūdzību lietā par brīvprātīgā grāmatveža nodarbināšanu

Februāra beigās Valsts ieņēmumu dienests (VID) iesniedzis apelācijas sūdzību lietā par brīvprātīgā grāmatveža nodarbināšanu Valmieras novada fondā (VNF), ko izskatīs 26.martā, aģentūra LETA noskaidroja Vidzemes apgabaltiesā.

Februārī Administratīvā tiesas sēdē tika lemts par labu fondam un VID pieprasītais soda mērs 500 latu apmērā atcelts, aģentūrai LETA pastāstīja VNF sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Boša. Tomēr neapmierināts ar tiesas lēmumu, februāra beigās VID iesniedzis apelācijas sūdzību.

To rakstveida procesā Vidzemes apgabaltiesa izskatīs 26.martā, taču tiesas lēmums būs zināms 9.aprīlī, aģentūra noskaidroja tiesā.

2012.gada februārī VID fondam uzlika sodu 500 latu apmērā par brīvprātīgā grāmatveža nodarbināšanu, tādējādi izvairoties no nodokļu maksāšanas.

No VNF puses tika izsūtīta atklāta vēstule vairākām atbildīgajām ministriju amatpersonām un Saeimas deputātiem, kas atzīst, ka VID lēmums ir bijis neadekvāts. Kā minēts VNF atklātajā vēstulē: "VID atsakās ņemt vērā Biedrību un nodibinājuma likuma 8.pantu, kas atļauj šīm organizācijām savu mērķu sasniegšanai iesaistīt brīvprātīgos. Uzskatām, ka brīvprātīgos nevar dalīt kategorijās un pēc uzticēto pienākumu rakstura."

Pēcāk VNF nosūtīja lūgumu izvirzīto pārkāpumu pārskatīt VID ģenerāldirektorei Nelijai Jezdakovai, kas 25.jūnijā izskatot gadījumu neatkarīgi no deputātu un ministriju viedokļiem atstāja sākotnējo lēmumu negrozītu, kā rezultātā VNF vērsās Administratīvajā tiesā.

Kā norāda Boša, paralēli tam tika uzsākts aktīvs darbs pie normatīvo aktu grozījumiem valdībā un Saeimā. Pēc VNF ierosmes 25.aprīlī premjers Valdis Dombrovskis uzdevis Finanšu ministrijai un Kultūras ministrijai novērst šķēršļus brīvprātīgo iesaistīšanai NVO darbā.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gadā, pēc Valsts ieņēmumu dienesta soda uzlikšanas Valmieras novada fondam par to, ka grāmatvedis fondā darbojās brīvprātīgi, izstrādāts Brīvprātīgā darba likuma projekts.

Svarīgākais