Latvijā noziedzības nežēlīgums un ciniskums ir daudz augstāks nekā vidēji Eiropā

© F64 Photo Agency

Salīdzinot ar Eiropu Latvijai ir visvairāk ieslodzīto, piespriestie sodi ir bargāki, jo pie mums noziedzības nežēlīgums un ciniskums ir daudz augstāks nekā vidēji Eiropā, uzskata ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Intervijā laikrakstam "Diena" Kalnmeiers atzina, ka Latvijā ir krietni vairāk ieslodzīto, ir augstāks līmenis nekā Eiropā, arī piespriestie sodi ir bargāki nekā vidēji Eiropā, lai gan analizējot šos datus ir jāvērtē tāds aspekts kā noziedzības tradīcija jeb pārmantojamība no padomju laika.

Tomēr pēc ģenerālprokurora domām viens no nozīmīgākajiem un skumjākajiem rādītājiem ir tas, ka Latvijā noziedzības nežēlīgums un ciniskums ir daudz augstāks nekā vidēji Eiropā.

"To, ko mēs redzam, tas ir tas, ka krīze ir atstājusi savas sekas. Neņemos spriest, cik daudzi ir jutuši materiālo uzlabojumu un cik daudziem ir cēlies dzīves līmenis, bet, tā kā es pats esmu audzis laukos un regulāri braucu uz turieni, tad redzu, ka turpinās vispārēja dzeršana, kas jau pieņemta kā normāla parādība, ka visur dzer nenormālos apmēros. Cilvēki nodzeras, neredz šo perspektīvu. Daļa varbūt nevēlas to redzēt savā dzīvē, līdz ar to pieaug agresivitāte attiecībās starp cilvēkiem. To jau mēs redzam arī ikdienā masu medijos, vai tā ir drukātā prese vai internets," stāsta Kalnmeiers.

Tāpēc pēc viņa domām viennozīmīgi pieaug savstarpējā netolerance.

Svarīgākais