Beidzot pieejamas glītākas dzimšanas apliecības

Latvijas iedzīvotāju iebildes pret ļoti vienkāršām, uz A4 formāta lapas izdrukātām laulības, dzimšanas un miršanas apliecībām ir sasniegušas mērķi.

Kopš šīs nedēļas Tieslietu ministrija sākusi izsniegt jauna dizaina apliecības. Dokumentus, pret kuriem bija tik lieli iebildumi, ministrija vēlējās izmantot, lai atvieglotu to atkārtotu saņemšanu. Vienkāršota dizaina apliecības cilvēki varētu ātrāk saņemt (izdrukāt), ja oriģinālu pazaudētu.

Tomēr Latvijas iedzīvotāji nav izvēlējušies atvieglojumus, bet skaistākas apliecības.

Tāpēc Tieslietu ministrija, ņemot vērā iedzīvotāju izteiktos viedokļus par līdzšinējo dzimšanas, laulības un miršanas apliecību vizuālo izskatu, ir izstrādājusi šīm apliecībām jaunu dizainu. Jau kopš pirmdienas visas dzimtsarakstu nodaļas un Latvijas vēstniecības ārvalstīs izsniedz jaunā dizaina apliecības.

Jaunās veidlapas ir A4 formāta ar krāsainu pamatni un dekoratīvu rāmīti – zaļā krāsā dzimšanas apliecībai, sarkanā krāsā laulības apliecībai, melnā krāsā miršanas apliecībai. Centrā izvietots Latvijas valsts ģerbonis.

Tie iedzīvotāji, kuriem kopš šā gada 1. janvāra ir izsniegtas vienkāršāk noformētās apliecības, tās varēs apmainīt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā bez maksas, uzrādot iepriekš izsniegto apliecību. Ja iepriekš izsniegto apliecību iesniegt nevarēs, persona varēs pieprasīt un saņemt apliecību atkārtoti, samaksājot par to valsts nodevu – vienu latu, informē Tieslietu ministrijā.