Igaunijas finanšu ministrs: Ļoti zemā inflācija Latvijā nevar ilgt mūžīgi

Ļoti zemā inflācija vai pat janvārī reģistrētā deflācija Latvijā nevar ilgt mūžīgi, žurnālistiem atzina Igaunijas finanšu ministrs Jirgens Ligi.

Igaunijā inflācija ir nedaudz virs vidējā eirozonas līmeņa, arī Latvijā tā būs, prognozēja ministrs. Viņš atzīmēja, ka tā ir normāla tendence, jo Igaunijas tautsaimniecība aug un konverģē ar citām Eiropas Savienības valstīm, turklāt cenas Igaunijā ir zemākas nekā Eiropā.

Viņaprāt, plānotā eiro ieviešana Latvijā ietekmēs inflāciju par nulle komats kādu procenta punktu un Latvijā eiro ieviešanas izraisīto cenu kāpumu var gaidīt tuvāku minimumam, jo lats vērtības ziņā ir lielāks par eiro. Ja cenas kāps pēc pievienošanās eirozonai, šo procesu izraisīs lielāka ekonomiskā aktivitāte - tautsaimniecības izaugsme nozīmē arī augstāku inflāciju, kas ir normāli un nozīmē arī to, ka sabiedrības labklājība pieaug, ekonomikai augot straujāk nekā inflācijai, skaidroja ministrs.

Tomēr cilvēkiem šķiet, ka cenas līdz ar eiro ieviešanu aug, šis priekšstats ir arī citās valstīs, atzina Ligi. Viņaprāt, tās ir vairāk emocijas, kas balstītas, piemēram, uz kafijas tasītes cenu, kur cenas apaļošana eiro ieviešanas laikā notika uz augšu.

Ministrs pieļāva, ka droši vien Latvijā būs cilvēki, kas straujākā cenu kāpumā vainos eiro. Vienlaikus Ligi atzina, ka līdz ar eiro ieviešanu iedzīvotājiem ir labāka iespēja salīdzināt cenas savā valstī un citās.

Ligi stāstīja, ka Igaunijā pirms valsts pievienošanās eirozonai noritēja kampaņa, lai uzņēmēji uz eiro ieviešanas rēķina neceltu cenas. Taču tā ir brīvprātīga uzņēmēju vienošanās un biznesa solījums, jo valdība nekontrolē cenas, skaidroja ministrs.

Viņš atzina: cilvēkiem šķiet, ka lielāka valūta nozīmē arī augstākas cenas. Tomēr pētījumi rāda, ka eiro ieviešanas ietekme uz cenu kāpumu dažādās valstīs bija starp 0,1 un 0,3 procentpunktiem, kas faktiski nav nekas, ja normālā situācijā inflācija ir ap pāris procentiem, skaidroja ministrs.

Kā ziņots, Latvijā februārī gada inflācija bija 0,3%, bet salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas samazinājās par 0,1%.

Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V) februāra sākumā atzina, ka eiro ieviešanas ietekme Latvijā uz inflāciju būs 0,2% vai 0,3%, bet kopumā 2014.gadā inflācija Latvijā varētu būt 2-2,2%.

Latvija vēlas pievienoties eirozonai no 2014.gada janvāra.

Latvijā

23. septembrī Cēsu novadā, Līgatnē, kādā dzīvoklī tika atrasts 1973. gadā dzimuša vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Valsts policijas amatpersonas, reaģējot uz izsaukumu, notikuma vietā konstatēja, ka vīrietim nodarīti smagi miesas bojājumi, tostarp brūces galvas apvidū, kas, iespējams, izraisīja viņa nāvi. Par notikušo nekavējoties sākts kriminālprocess.