Latvijā izvēlas 2012. gada skaistāko monētu

© Latvijas banka

Šogad, kā katru gadu, līdz 20. martam ikviens var izteikt viedokli, kura no 2012. gadā izdotajām monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir tik emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša, lai kļūtu par "Latvijas gada monētu".

Savu izvēli var izdarīt Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv vai aizpildot anketas Latvijas Bankas ēkā, Kr. Valdemāra 1B, Rīgā.

Nominācijā "Mana monēta" – ikviens var balsot līdz 5. aprīlim. Kopš lata atjaunošanas Latvijas Banka izlaidusi 92 jubilejas un piemiņas monētas, kas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – miniatūrs mākslas darbs, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm.

 Savukārt divās citās nominācijās "Pārsteiguma monēta" (inovatīvākā monēta) un "Iedvesmas monēta" (skaistākā un mākslinieciski augstvērtīgākā)  uzvarētāju noteiks žūrijas vērtējums. Atjaunotā lata 20 gadu vēsturē Latvijas monētas starptautiskajos konkursos saņēmušas 20 godalgu, visvairāk no tām – par inovatīvu risinājumu un mākslinieciski augstvērtīgu izpildījumu. Katrā no šiem konkursiem pasaules monētas vērtējušas starptautiskas žūrijas, kurās darbojušies dažādu nozaru eksperti no dažādām valstīm. Lai noskaidrotu Latvijas ekspertu viedokli, kura no 20 gadu laikā apgrozībā laistajām lata jubilejas un piemiņas monētām būtu saucama par neparastāko monētu un kura – par mākslinieciski izcilāko monētu, Latvijas Banka rīko ekspertu grupas aptauju.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.