Latvijas Pensionāri apsver iespēju rīkot plašākas protesta akcijas

© f64

Lai mudinātu valdību aktīvāk pievērst uzmanību Latvijas pensionāriem aktuālajiem jautājumiem, Latvijas Pensionāru federācija (LPF) apsver iespējas rīkot plašākas protesta akcijas, - intervijā Latvijas Radio sacīja LPF priekšsēdētājs Andris Siliņš.

Pašlaik jau ir sākusies parakstu vākšana, līdz aprīlim jāvienojas par Vislatvijas pensionāru mītiņu Rīgā, "citu instrumentu jau mums nav", sacīja Siliņš un piebilda, ja arī tad valdība nesadzirdēs pensionārus, tiek apsvērta iespēja, lai neviens no valdošo partiju pārstāvjiem pašvaldību vēlēšanās netiktu ievēlēts.

Jau ziņots, ka februārī Latvijas Pensionāru federācija (LPF) domes sēdē vienojās sākt parakstu vākšanu par pensiju indeksācijas atsākšanu no 2013.gada 1.oktobra un aicina iniciatīvu parakstīt arī iedzīvotājiem, kuri nav sasnieguši pensijas vecumu, tostarp jauniešiem pēc 18 gadu vecuma.

Interesi par piedalīšanos mītiņā jau izteikušas vairākas pensionāru organizācijas, kas ir gatavas uz Rīgu sūtīt par divus autobusus ar pensionāriem, sacīja LPF priekšsēdis.

Arī parakstu vākšana notiekot aktīvi. Siliņa rīcībā gan neesot precīza savākto parakstu skaita, taču informācija par aktivitāti esot iepriecinoša, - piemēram, Ventspilī savākti vairāki tūkstoši parakstu, atsevišķos novados ap tūkstoti. "Šī aktivitāte liecina, ka problēma ar pensiju indeksāciju ir aktuāla lielai daļai Latvijas iedzīvotāju," uzsvēra Siliņš un piebilda, ka parakstās arī jaunieši, pirmspensijas vecuma cilvēki.

Siliņš atgādināja, ka Latvijā pensiju indeksācija nav notikusi kopš 2009.gada, pensiju uzkrājumi budžetā novirzīti citiem mērķiem, krīzes laikā pensionējušies cilvēki saņem "krīzes pensiju" uz mūžu, jo viņu pensiju aprēķinā viens no indeksiem ir nepieļaujami zems.

Parakstus plānots vākt līdz 1.aprīlim.

Kā ziņots, valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim. 2014.gadā plānots atsākt visu pensiju indeksāciju vienu reizi gadā - 1.oktobrī, ņemot vērā tikai patēriņa cenu (inflācijas) indeksu.

Deputāts un Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) iepriekš norādījis, ka LM skaidri apzinās, ka pensijas nav indeksētas kopš 2009.gada un tās pakāpeniski zaudē savu sākotnējo pirktspēju. Taču ministrija arī apzinās to, ka bezatbildīga rīcība, deficīta apstākļos palielinot sociālā budžeta izmaksas, radītu šā brīža sociālo iemaksu veicējiem skaidru priekšstatu par to, ka valdība nespēj turēt doto vārdu un panākt stabilu ilgtspējīgu sociālā budžeta darbību.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.