Pētījums: Tumšā šokolāde laba ādai

Regulāra tumšās šokolādes lietošana atstāj labvēlīgu iespaidu uz cilvēka ādu, izlīdzinot grumbas un samazinot ādas vēža risku, konstatējuši britu zinātnieki. Pēc viņu domām, šo efektu dod kakao pupiņu sastāvā esošās aktīvās ķīmiskās vielas flavanoli, kuru visvairāk ir tieši tumšajā šokolādē.

The Telegraph raksta, ka pētījums veikts pēc privātās dermatoloģijas klīnikas European Dermatology London pasūtījuma. Eksperimenta veicēji sadalījuši brīvprātīgos divās grupās. Vienas grupas pārstāvji trīs mēnešus regulāri apēduši vairākus tumšās šokolādes gabaliņus dienā, bet otras grupas pārstāvjiem piedāvāta parastā šokolāde. Visu šo laiku speciālisti sekojuši līdzi eksperimenta dalībnieku ādas stāvoklim un secinājuši, ka pirmās grupas pārstāvju āda tiek daudz labāk aizsargāta pret kaitīgo ultravioleto starojumu, turklāt viņiem ir samazinājies risks saslimt ar ādas vēzi. Vislielāko efektu tumšās šokolādes regulāra ēšana atstājusi tieši uz sejas ādu.

The Telegraph atgādina, ka iepriekš veiktais Oksfordas universitātes un Hola un Jorka medicīnas skolas zinātnieku pētījums liecināja par tumšās šokolādes labvēlīgo iedarbību uz cilvēku atmiņu, turklāt šis našķis arī palīdzējis pārvarēt hronisku nogurumu. Savukārt itāliešu zinātnieki vēstījuši, ka tumšā šokolāde palīdz atbrīvoties no iekaisumiem, kas saistīti ar asinsvadu sistēmas slimībām.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais