Upes lielākoties klāj 30 centimetrus bieza ledus kārta

Upes lielākoties Latvijā klāj 30 centimetrus bieza ledus kārta, taču vietām ledus ir arī biezāks, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ledus biezums Daugavā posmā no Piedrujas līdz Pļaviņām ir 43 līdz 50 centimetri, Ogrē posmā no Lielpēčiem līdz Ogrei 34 līdz 42 centimetri, Gaujā pie Velēnas - 43 centimetri, Lielupē posmā no Mežotnes līdz Staļģenei 20 līdz 30 centimetri.

Bārtā pie novērojumu stacijas Dūkupji upe no ledus ir brīva, atsevišķos upes posmos saglabājas ledus sega 26 centimetru biezumā, bet Rīvā pie Pievīķiem ir nepilna ledus sega, savukārt Užavā pie Tērandes upē gar krastiem ir piesalas.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā posmā no Veļižas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis pazeminājies par diviem līdz sešiem centimetriem, bet Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Zeļķu novērojumu stacijas ūdens līmenis paaugstinājās par četriem centimetriem, bet pie Pļaviņu novērojumu stacijas - par 12 centimetriem.

Straujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās vērojama arī Lielupē posmā no Jelgavas līdz Kalnciemam, kur līmenis cēlies par 23 centimetriem diennaktī, Rēzeknē pie Griškāniem - par 17 centimetriem, bet Gaujā pie Carnikavas - par 14 centimetriem. Tāpat ūdens līmeņa paaugstināšanās vērojama Bārtā un Abavā, Ventas lejtecē, Lielupē un Lielajā Juglā.

Pārējās Latvijas upēs ūdens līmenis pazeminās, bet atsevišķos posmos vērojamas ūdens līmeņa svārstības.

Kā prognozē hidrologi, tuvākajās dienās ūdens līmenis Latvijas upēs pārsvarā turpinās pazemināties, atsevišķos posmos iespējamas ūdens līmeņa svārstības.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais