Pētīs iedzīvotāju ienākumus un dzīves apstākļus

No marta līdz jūnijam Centrālā statistikas pārvalde (CSP) Latvijā pētīs iedzīvotāju dzīves apstākļus un ienākumus.

Jau devīto gadu noritēs gadskārtējais apsekojums "Eiropas Savienības statistika par ienākumiem un dzīves apstākļiem" (EU-SILC), kura laikā paredzēts apsekot 6500 mājsaimniecības, individuāli aptaujājot 13 000 iedzīvotāju, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, teikts CSP paziņojumā.

Šāds apsekojums regulāri notiek visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, izmantojot vienotu metodoloģiju.

Apsekojuma mērķis ir iegūt visaptverošu informāciju par Latvijas iedzīvotāju ienākumiem un dzīves apstākļiem, sociālās atstumtības riskiem ne tikai sabiedrībā kopumā, bet arī tās atsevišķās iedzīvotāju grupās. Izmantojot šā apsekojuma datus, tiek aprēķināti tādi rādītāji kā nabadzības riska indekss, Džini koeficients, mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu sastāvs un struktūra, izteikta materiālā nenodrošinātība.

Papildu tam katru gadu apsekojumam tiek pievienoti jautājumi par aktuālām tēmām, kas katru gadu mainās. Šogad jautājumi ir par materiālo nenodrošinātību un iedzīvotāju labsajūtu.

Iegūtā informācija tiks izmantota statistiskiem mērķiem kopsavilkuma tabulu veidā. CSP garantē iegūtas informācijas konfidencialitāti.

EU-SILC apsekojumu veiks CSP intervētāji. Tiks izmantoti divi interviju veidi - intervētāji vai nu ieradīsies pie respondentiem viņu dzīves vietā, vai arī intervija tiks veikta pa telefonu. Pirms intervētāja ierašanās jeb telefonintervijas mājsaimniecībām tiks nosūtīta vēstule, kurā informēs par plānoto intervijas datumu. Informatīvajā vēstulē būs norādīti tālruņa numuri, pa kuriem zvanot varēs iegūt papildu informāciju.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais