Automašīnu lietošana izmaksās dārgāk

© Lauris Vīksne, f64

Automašīnu īpašniekiem jārēķinās, ka pēc nepilniem diviem mēnešiem varētu pieaugt ar transportlīdzekļa uzturēšanu saistītās izmaksas – aptuveni divas reizes palielināta ikgadējā transportlīdzekļa nodeva, mainīta nodevas aprēķināšanas kārtība, reģistrējot no ārzemēm ievestās mašīnas, un ieviests jauns nodoklis par dienesta automašīnu lietošanu personiskām vajadzībām.

Visi šie priekšlikumi vēl ir jāakceptē Saeimai.

Lielāka nodeva

Patlaban ikgadējā transportlīdzekļu nodeva Latvijā ir no 12 līdz 102 latiem. Ja Saeima apstiprinās plānotās izmaiņas likumā par vieglo automobiļu un motociklu nodokli, tad automašīnu īpašniekiem ikgadējā nodevā būs jāsamaksā 20 līdz 220 latu atkarībā no automašīnas masas. Kravas automobiļiem un autobusiem valsts nodevas apmēru nav plānots mainīt.

Savukārt nodeva par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem visticamāk pieaugs vairākkārt, jo šobrīd šī nodeva ir trīs lati, bet pēc izmaiņu stāšanās spēkā – motocikliem, iespējams, pat 100 latu. Tas ir, 33 reižu vairāk nekā pašlaik. Šāds priekšlikums izskanējis vakar valdības sēdē, apspriežot šo likuma projektu. Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā likuma grozījumu projektā bija plānots piemērot 15 latu lielu nodokli.

Atšķirībā no pašreiz spēkā esošā likuma grozījumu projektā minēts, ka nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja vien transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts Latvijā. Nesamaksājot nodevu, transportlīdzeklim nevarēs veikt transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati, reģistrēt īpašnieka maiņu, reģistrēt vai noņemt to no uzskaites.

Tai pašā laikā likumprojekts paredz jaunu izņēmumu, proti, valsts nodeva nebūs jāmaksā par transportlīdzekļiem, kam reģistrēts vēsturiskā spēkrata statuss.

Palielinot ikgadējo transportlīdzekļu nodevu, valdība tādā veidā cer papildus iegūt 18 miljonus latu. Pērn ikgadējās transportlīdzekļu nodevas ieņēmumi bija 25 miljoni latu, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijā ir reģistrētas 929 259 vieglās automašīnas, no kurām tehnisko skati līdz 1. oktobrim ir veikušas 518 424.

Dienesta automašīnas

Savukārt grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli nosaka, ka ar nodokli tiks aplikts labums, ko iespējams gūt, lietojot personiskām vajadzībām dienesta automašīnu. "Ministru kabinets ir izskatījis priekšlikumus uz likuma grozījumu izskatīšanu Saeimā otrajā lasījumā un atbalstījis tādu priekšlikumu, ka ar nodokli tiek aplikts darba ņēmēja gūtais labums apmērā līdz 150 latiem mēnesī atšķirībā no redakcijas uz Saeimas 1. lasījumu – kur apjoms bija noteikts 150 latu mēnesī. Likumā tiks iekļauts deleģējums Ministru kabinetam izstrādāt un izdot noteikumus par nodokļa aprēķināšanas un piemērošanas kārtību, kurā cita starpā paredzēts arī diferencēt, kāda summa katrā gadījumā ir jāuzskata par gūto labumu," Neatkarīgajai skaidroja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace.

Nodoklis ievestām mašīnām

Arī jaunu automašīnu reģistrācija nākamgad maksās dārgāk. Saeima pirmajā lasījumā jau ir apstiprinājusi grozījumus likumā par vieglo automobiļu un motociklu nodokli, kas paredz mainīt nodokļa piemērošanas sistēmu jauniem un iepriekš Latvijā nereģistrētiem vieglajiem automobiļiem un motocikliem.

Nodokli turpmāk plānots aprēķināt atkarībā no automobiļa radīto oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma, nevis no vecuma un motora tilpuma kā pašlaik, bet nodokli motocikliem plānots aprēķināt atkarībā no dzinēja tilpuma, nevis pamatojoties uz vecumu, kā to paredz pašreizējā likumdošana.

Pašlaik nodokļa likmes automobiļiem ir robežās no 75 latiem līdz 250 latiem atkarībā no automobiļu vecuma un vēl no 300 latiem līdz 600 latiem, ja automobiļa motora tilpums pārsniedz 3000 kubikcentimetru. Grozījumi likumā paredz automobiļiem piemērot nodokļa likmi no 36 latiem, ja CO2 izmešu daudzums ir 120 g/km. Savukārt CO2 izmešu daudzumam esot robežās no 121 līdz 170 g/km, nodokļa likme būs viens lats par katru gramu, līdz ar to aprēķinātā nodokļa likme būs ievērojami mazāka nekā šobrīd piemērojamā – 250 latu par iepriekš nereģistrētu automobili. Nākamo CO2 izmešu intervālu robežās nodokļa likmes par katru gramu pieaugs progresīvi, sasniedzot piecus latus par gramu, ja CO2 izmešu daudzums pārsniegs 350 g/km. Pēc FM aplēsēm, ieviešot šīs nodokļa izmaiņas, nākamgad budžeta ieņēmumos papildus tiks nodrošināti 97 000 latu, 2011. gadā – 130 000 latu, bet 2012. gadā – 1 460 000 latu.

Jaunajām automašīnām šī vienreizējā nodeva tiks piemērota jau no nākamā gada 1. janvāra, bet pilnīgi visu vecumu automobiļiem, kas tiks ievesti Latvijā – no 2012. gada 1. janvāra.

Svarīgākais