Brīvdienās ugunsgrēkos gājuši bojā pieci cilvēki

© Ingus Evertovskis

Aizvadītajās brīvdienās, laikā no 23.februāra plkst.6.30 līdz 25.februāra plkst.6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 67 izsaukumus - dzēsti 38 ugunsgrēki, veikti 25 glābšanas darbi, bet četri izsaukumi izrādījušies maldinoši.

Ugunsgrēkos gājuši bojā pieci cilvēki, viens cietis.Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, traģisks ugunsgrēks naktī uz sestdienu izcēlās divstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Saulkrastu ielā, kas atrodas Čiekurkalnā. Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, mājas jumts jau dega ar atklātu liesmu un no otrā stāva logiem nāca dūmi. Nekavējoties tika sākta ēkas pārmeklēšana un cilvēku evakuācija.

No degošās mājas VUGD darbinieki izglāba deviņus cilvēkus - piecas sievietes, trīs vīriešus un vienu divus gadus vecu bērnu. Mājas kāpņutelpā ugunsdzēsēji atrada vienu bojāgājušo, kura vecums vēl tiek noskaidrots, savukārt otrā stāva dzīvoklī - divus bojā gājušos, kuri bija apmēram 80 gadus veci.

Kopējā degšanas platība bija 76 kvadrātmetri. Dega kāpņutelpa 40 kvadrātmetru platībā, griestu pārsegums uz bēniņiem 30 kvadrātmetru platībā, kā arī otrā stāva dzīvoklis sešu kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji pieļauj, ka nelaime izcēlusies otrā stāva dzīvoklī, un pēc tam liesmas pārmetušās uz kāpņutelpu un griestu pārsegumu. Ugunsgrēks tika lokalizēts divas stundas pēc izsaukuma saņemšanas, bet pilnībā likvidēts - sestdien ap pusdienlaiku.

Par notikušo VUGD informēja arī Rīgas domes pārstāvjus, kuri noorganizēja šīs mājas iedzīvotāju pagaidu izmitināšanu. Iespējamais ugunsgrēka izcelšanās iemesls varētu būt neuzmanīga rīcība ar uguni.

Sestdien agri no rīta VUGD saņēma informāciju, ka ugunsgrēks ir izcēlies dzīvojamā mājā Talsos, Aspazijas ielā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka vienstāva dzīvojamai mājai deg bēniņu stāvs un jumts. Bēniņu stāva istabā ugunsdzēsēji atrada apmēram 50 gadus vecu vīrieti, kurš ugunsgrēkā bija gājis bojā. Kopējā degšanas platība bija 30 kvadrātmetri.

Kā ziņots, vakar ap pusdienlaiku traģisks ugunsgrēks izcēlās kādā dzīvojamā mājā Burtnieku novada Vecates pagastā. Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, divstāvu dzīvojamās mājas otrais stāvs un jumts jau dega ar atklātu liesmu pilnā platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā apmēram 62 gadus vecs vīrietis. Kopējā degšanas platība bija 120 kvadrātmetri. Ugunsgrēku izdevās likvidēt plkst.16.05. Iespējamais tā izcelšanās iemesls - neuzmanīga rīcība ar uguni vai apkures iekārtas bojājumi.

LETA jau ziņoja, ka vakar plkst.18.22 VUGD saņēma izsaukumu uz vienstāva dzīvojamo māju Kandavas novadā. Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, no degošās mājas pats saviem spēkiem bija izglābies 14 gadus vecs zēns, kurš bija guvis nelielus apdegumus un tika hospitalizēts. Ugunsgrēks bija izcēlies priekšnamā, degšanas platība bija 15 kvadrātmetri. Iespējamais nelaimes izcelšanās iemesls varētu būt elektroīssavienojums, pastāstīja Šembele.

Lai mazinātu ugunsgrēku traģiskās sekas, VUGD aicina iedzīvotājus savās mājās un dzīvokļos uzstādīt dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu brīdinās par telpās izveidojušos sadūmojumu, cels trauksmi un pamodinās guļošus cilvēkus, ļaujot tiem izglābties.

Ugunsdzēsēju pieredze liecina, ka lielākā daļa traģisko ugunsgrēku notiek naktīs, kad cilvēki guļ un nepamana nelaimes izcelšanos. Tieši šādos gadījumos dūmu detektors spēs glābt dzīvības. Šie detektori nav dārgi, to uzstādīšana ir ātra un vienkārša. VUGD apkopotā informācija par dūmu detektoriem bez konkrētu ražotāju reklāmām atrodama sekojot saitei "ej.uz/detektori".

Svarīgākais