Botāniskajā dārzā atklās Acāliju māju

Nākamnedēļ, 27.februārī, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā tiks atklāta jaunā Acāliju māja.

Šogad pirmo reizi acālijām ir pašām sava siltumnīca - Acāliju māja -, kura būs atvērta apmeklētājiem.

"Laika gaitā augi ir izauguši, iegūdami varenus apmērus, kas ziedēšanas laikā kļūst par krāšņām baltām, sārtām un violetām kupenām. Tādēļ īpaša siltumnīca, kur acālijām brīvi augt un parādīt savu krāšņumu, ir liels notikums dārzā," uzsver Preses centrā.

Līdz šim acāliju izstādes notika Palmu mājā un tās vestibilā, kur augi jau ziedoši tika nogādāti no acāliju līdzšinējās mājvietas, kas nebija pieejama apmeklētājiem.

Jaunā Acāliju māja nodrošinot to, ka uzziedējušie krūmi ziemas spelgonī nav jāpārvieto uz Palmu māju. Savukārt apmeklētāji varēs redzēt skaistākos eksemplārus - lielāko daļu kolekcijas - vienkopus, nevis tikai ziedošās, bet arī plaukstošās acālijas.

Jau vēstīts, ka LU Botāniskajā dārzā sākušas ziedēt acālijas, kuras apmeklētāji var aplūkot gan februārī, gan arī martā, aģentūru LETA iepriekš informēja dārza pārstāve Signe Tomsone.

Kā norādīja Tomsone, ekspozīcijās skatāmas šķirnes ar baltiem, dažādu nokrāsu sārtiem un violetiem ziediem. Atkarībā no šķirnes acālijas vienlaikus skatāmas pumpuros, pilnziedā, gan arī kā zaļi krūmi bez ziediem, tādejādi parādot krāšņo krūmu mainību ziedēšanas sezonā.

Pavisam dārza kolekcijā esot 124 acāliju šķirnes un hibrīdi. No tām daudzas LU Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 50 gadus, un to ziedu vainags sasniedz vairāk nekā divu metru apkārtmēru. Tomsone akcentēja, ka LU Botāniskajā dārzā ir Baltijā lielākā acāliju kolekcija. To esot sākts veidot jau 20.gadsimta trīsdesmitajos gados, bet kopš 1957.gada profesors Rihards Kondratovičs turpina šo darbu un nodarbojas arī ar acāliju selekciju.

Svarīgākais