Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Arī virs Latvijas ir lidojis meteorīts

© Latvijas Meteorītu Centrs

20. februārī Latvijā tika novērota meteorīta krišana, informē Latvijas Meteorītu centrs.

Latvijas meteorītu centrs apkopo informāciju par novērotu meteora krišanu, kura notikusi šī gada 20. februārī, neilgi pirms pusnakts. 20.02.2013. 23:53h (GMT +2)

Tika novērota meteorīta krišana, meteorīta sadalīšanās, troksnis. Pēc aculiecinieku ziņojumiem meteorīts krita ar zilu gaismu, sadalījās un izdzisa. Kosmosa viesis novērots Vidzemes un Zemgales teritorijā, no Valkas līdz pat Bauskai, arī Jūrmalā.

Metorīts tika pamanīts arī Somijā, tur to ir piefiksējusi Aalto Universitātes Metsähovi Radio Observatorijas debesu novērošanas kamera.

Kā zināms, pagājušo piektdien, 15. februārī, Krievijas Urālu reģiona nokrita vairākas meteorītu atlūzas, ievainojot 1200 cilvēkus un nodarot postījumus vairākiem tūkstošiem ēku.

Atrastās meteorītu atlūzas tiks dēvētas par "Čebarkulu", par godu pilsētai, kura nokrita viena no meteorīta atlūzām.

Krievijas Iekšlietu ministrija piektdien informēja, ka ir apzinātas trīs vietas, kur nogāzušās meteorīta atlūzas. Divas atlūzas uzietas Čebarkulas, bet vēl viens atlūzu gabals - Zlatoustas rajonā. Jau ziņots, ka Čeļabinskas meteorīts ir viens no iespaidīgākajiem kosmiskajiem notikumiem debesīs virs Krievijas kopš Tunguskas fenomena 1908.gadā, kad Sibīrijā milzīgus postījumus izraisīja spēcīgs sprādziens, ko vairums zinātnieku saista ar asteroīda vai komētas triecienu.