"Fitch": Baltijas ekonomiku atlabšana ir iespaidīgs Eiropas veiksmes stāsts

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas atlabšana no ekonomiskās krīzes, 2011.-2012.gadā kļūstot par Eiropas Savienības (ES) straujāk augošajām ekonomikām, ir iespaidīgs Eiropas veiksmes stāsts, norāda starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings".

Tomēr to atvērtās ekonomikas, banku kredītu/depozītu proporcija un ārējā parāda līmenis rada risku ekonomiku stabilitātei.

Ekonomiskās krīzes pārvarēšanai veiktie taupības pasākumi, ekonomikas pielāgošana, iekšējā devalvācija un spēcīgā sociālā saliedētība ļāva Baltijas valstīm līdzsvarot savas ekonomikas, uzlabot konkurenci un atgriezties pie izaugsmes.

2012.gada spēcīgā izaugsme vidēji 4% apmērā apliecina to iespaidīgo noturību pret eirozonas recesijas ietekmi.

"Fitch" prognozē, ka Latvija eiro ieviesīs 2014.gada janvārī, bet Lietuva 2015.gada janvārī.

"Mēs uzskatām, ka eiro ieviešana galvenos ieguvumus nesīs šīm mazajām, atvērtajām un elastīgajām ekonomikām, kas jau ir piesaistītas eiro, neskatoties uz izdevumiem potenciālai palīdzības sniegšanai kādām eirozonas valstīm nākotnē," komentārā par Baltijas valstīm raksta aģentūra.

"Fitch" arī norāda, ka Baltijas valstu atvērtie tirdzniecības, darbaspēka un kapitāla plūsmas tirgi tās padara strukturāli vārīgas pret globāliem triecieniem.

Baltijas valstu iekšzemes kopprodukts un inflācija pēdējos desmit gados piedzīvojusi lielas svārstības, tāpēc ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai nepieciešams ieviest pretcikliskas fiskālās politikas un aktīvu banku uzraudzību, raksta aģentūra.

Svarīgākais