Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagaidām nav saņēmis informāciju par to, ka Latvijas kautuve varētu būt tā, kas ar Nīderlandes uzņēmuma starpniecību importējusi gaļu, kas inficēta ar cilvēku veselībai bīstamo enterohemorāģiskās E.coli baktēriju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.
"PVD nav saņēmis šādu informāciju ne no Zviedrijas, ne Nīderlandes kompetentajām uzraudzības institūcijām. Pagaidām šādas informācijas nav arī Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā. Līdz ar to nav informācijas ne par iesaistītajiem uzņēmumiem, ne par piegādātajiem apjomiem, ne laiku, kad tas noticis," sacīja Balodis.
Viņš arī norādīja - tiklīdz šāda informācija tiks saņemta, PVD nekavējoties veiks visas nepieciešamās pārbaudes.
Kā vēstīts, šodien Nīderlandes radio ziņoja, ka enterohemorāģiskās E.coli (EHEC) baktērijas klātbūtnes dēļ Zviedrijā no tirdzniecības atsauktas aptuveni sešas tonnas hamburgeru un kebabu gaļas. Atsauktā gaļa importēta no Nīderlandes uzņēmuma "Beimer Meat BV", kas pārstrādājis gaļu no sešām lopkautuvēm Latvijā, Polijā, Ungārijā un Lielbritānijā.
Zviedrijas Pārtikas un zāļu administrācija gaļas pārbaudes veikusi pēc divu bērnu saslimšanas.
Patlaban no tirdzniecības lielveikalos izņemta aptuveni puse no atsauktās partijas, taču līdz 60 000 hamburgeru jau nonākuši pie pircējiem.
Reaģējot uz Zviedrijā atklāto baktēriju klātbūtni produktos, Nīderlandes veselības aizsardzības dienesta inspektori veica reidu "Beimer Meat BV" ražotnē Enšedes pilsētā.
"Beimer Meat BV" pauda pārsteigumu par produkcijā atklātajām zarnu nūjiņām un uzstāja, ka gaļa uzņēmumā tiek pārstrādāta pēc augstākajiem higiēnas standartiem.
E.coli ir zarnu baktērija, kas tiek pārnēsāta ar pārtikas produktiem, galvenokārt svaigiem salātiem un dārzeņiem. Ar infekciju cilvēks var saslimt, lietojot uzturā inficētu pārtiku - nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, augļus, dārzeņus vai sulas. Ir iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku. Saslimšanu var izraisīt pat ļoti neliels baktēriju daudzums, nokļūstot cilvēka organismā.