Latvijas teritoriālajos ūdeņos veiks naftas izpētes urbumu

SIA Balin Energy, kopuzņēmums, kuru veido Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A. un ORLEN International Explorationand Production Company B.V., kas ir uzņēmuma PKN ORLEN meitas uzņēmums, paziņo par jaunumiem naftas izpētē licenču teritorijās, kas atrodas Latvijas ūdeņos.

Balin ir ieguvis un izvērtējis licenču teritoriju seismiskos datus un Latvijas Hidroekoloģijas institūta izstrādāto detalizēto vides pētījumu, un šā gada otrajā ceturksnī paredz veikt pirmo izpētes urbumu Latvijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā, 104 kilometru attālumā no Latvijas Rietumu krasta.

Izpētes urbuma mērķis ir noteikt naftas krājumu daudzumu Latvijas kontinentālajā šelfā, it sevišķi vidus kembrija perioda nogulumos, un izvērtēt šo krājumu ieguves iespējamību.

Urbumu veiks uzņēmuma Diamond Offshore Drilling, Inc. (Diamond Offshore) meitas uzņēmums, izmantojot pusiegremdētu peldošo urbšanas platformu Ocean Nomad. Diamond Offshore ir vadošs uzņēmums urbumu veikšanā atklātā jūrā, kura rīcībā ir piemērotas jūrā veicamo urbumu platformas, kā arī plaša pieredze urbumu veikšanā, gādājot par drošību un vides aizsardzību. Ocean Nomad platforma urbumu veiks vietā, kur jūras dziļums ir 132 metri, bet pats urbums sasniegs 1500 m dziļumu zem jūras līmeņa.

Šo izpētes plānu pamatā ir 2008. un 2009. gadā izsniegtās licences veikt ģeoloģisko veidojumu izpēti. Sadarbībā ar uzņēmumu darbus jūrā savas kompetneces ietvaros pārraudzīs attiecīgās Latvijas uzraudzības iestādes: Latvijas Ekonomkas ministrija, Ārlietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Urbuma veikšanu uzraudzīs arī uzņēmums Senergy, kas ir starptautiski pazīstama enerģētikas pakalpojumu kompānija, nodrošinot augstākos vides aizsardzības standartus.

Laikā kopš licenču iegūšanas Balin ir veicis sagatavošanās pētījumus, izmantojot arhivētus ģeoloģiskos, seismiskos un ģeofizikālos datus. Pēc tam uzņēmums veica detalizētu pētījumu, iegūstot seismiskos datus vēl par 300 kvadrātkilometriem teritorijas. Pēc datu interpretācijas un integrācijas tika noteikta pirmā vertikālā izpētes urbuma vieta.

2012. gadā Balin veica detalizētu virskārtas seismisko pētījumu par izraudzīto urbuma vietu. Savukārt Latvijas Hidroekoloģijas institūts nesen veica detalizētu vides pētījumu, lai iegūtu būtiskus vides datus par urbuma vietu. Viss sagatavošanās darbs ir veikts saskaņā ar atbildīgo Latvijas iestāžu izsniegtām atļaujām.

„Lai arī Kuwait Energy ģeogrāfiskā prioritāte joprojām ir Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, mēs esam pragmātiski un atvērti iespējām arī citur,” stāsta Kuwait Energy vadītāja Sara Akbar. „Ir pāragri izdarīt secinājumus par mūsu aktivitātēm Latvijā, bet iespējas jūrā ir potenciāli nozīmīgas. Ceram, ka pirmais urbums mums ļaus par šo teritoriju uzzināt vairāk, un mēs noteikti ievērosim visus vides un drošības standartus.”

„Līguma parakstīšana par izpētes projekta veikšanu 2013. gada pirmajā pusē ir lielisks sasniegums, ņemot vērā ļoti ierobežoto attiecīgās tehnikas pieejamību tirgū, kur pakalpojumu uzņēmumi jau tagad ir aizpildījuši savu darba kalendāru 2014. gadam,” piebilst Balin Energy valdes loceklis Wiesław Prugar. „Ūdens dziļuma dēļ nebija iespējams izmantot paceļamu urbšanas platformu, un bija jāatrod pieredzējis uzņēmējs, kuram ir pieejamas pusiegremdētas urbšanas platformas.”

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais