Alkoholu naktīs ļaus pārdot tikai tādās vietās, kur to tirgo izlejamā veidā

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka no plkst.22 līdz plkst.8 alkoholiskos dzērienus mazumtirdzniecībā varēs pārdot tādās vietās, kur tie tiek realizēti tikai izlejamā veidā.

Līdz ar to pašlaik spēkā esošajā likuma normā vienīgās izmaiņas būs vārda "tikai" ierakstīšana. Tas nozīmēs, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība būs aizliegta "no plkst.22 līdz 8, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus".

Deputāti arī atbalstīja izmaiņas, kas paredz, ka alkohola mazumtirdzniecība būs aizliegta izglītības iestāžu dienesta viesnīcās. Iepriekš grozījumi paredzēja noteikt, ka alkohola mazumtirdzniecība tiktu aizliegta dienesta viesnīcu telpās un teritorijā, ja to telpās uzturas izglītojamie, kas iegūst pamata, vidējo profesionālo vai speciālo izglītību.

Mazumtirdzniecību iecerēts aizliegt arī tirdzniecības vietā, kurās alkoholiskie dzērieni, izņemot alkoholiskos dzērienus, kuros absolūtais spirta daudzums nepārsniedz piecus tilpumprocentus, nav izvietoti atsevišķā tirdzniecības zāles zonā, kurā tiek izvietoti tikai alkoholiskie dzērieni un saistītās preces (tabakas izstrādājumi, trauki, dzērienu atvēršanai paredzētās ierīces, sērkociņi, šķiltavas) un kas aprīkota ar videonovērošanu.

Tomēr deputāti neatbalstīja deputāta Igora Pimenova (SC) priekšlikumu alkohola dzērienu mazumtirdzniecību aizliegt "tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes telpām vai izglītības procesa norisi saistītiem izglītības iestādes objektiem".

Jau vēstīts, ka alkoholisko dzērienu patēriņš jauniešu vidū Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas Kopienas valstīs un arī visu alkohola grupu pieejamība jauniešu vidē ir vērtējama kā augsta, iepriekš secinājusi Saeimas atbildīgā darba grupa, kura meklēja risinājumus bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai. Lai samazinātu alkohola ietekmi uz bērniem un jauniešiem, nepieciešams veikt izmaiņas alkohola aprites režīmā, norāda darba grupas pārstāvji.

Svarīgākais