LNO: Asins nodošanas akcija bija priekšvēlēšanu aģitācija

Latvijas Nacionālās operas (LNO) administrācija norāda, ka orķestra arodbiedrības rīkotā asins nodošanas akcija, viņuprāt, liecina, ka sākusies aktīva pašvaldību priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņa.

Laikā, kad Latvijas plašsaziņas līdzekļos vairs nedrīkst tikt izvērsta politiskā aģitācija, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" pārstāvim - Stopiņu novada domes deputātam un orķestra arodbiedrības valdes priekšsēdētājam Aldim Grundem šāda aktivitāte ir ļoti ērts bezmaksas aģitācijas pasākums.

LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena, uzsver, ka Operai šīs akcijas radītie zaudējumi izmaksā 5300 latu, kas ir divas orķestra dīkstāves dienas un 850 latu, kas tērēti speciāli  mēģinājumu norisei īrētu Rīgas Skaņu ierakstu studijas telpu samaksa.

Tāpat LNO administrācijai šķiet nepieņemami, ka šāda veida akcija tiek rīkota laikā, kad Rīgā ieradies pasaulslavenais diriģents Korneliuss Meisters un starptautiski pazīstami solisti, lai sāktu darbu pie vērienīgākā šīs sezonas projekta - Vāgnera operu cikla "Nībelunga gredzens" mēģinājumiem. Asins nodošanas akcijas rezultātā no mākslinieciskā viedokļa zaudētāji ir paši mūziķi, kas liedz sev iespēju maksimāli izmantot laiku, lai strādātu ar maestro Korneliusu Meisteru.

Darbinieku noslodzes un līdz ar to - arī atalgojuma atjaunošana visiem LNO strādājošajiem ir Operas administrācijas prioritāte. Tomēr atalgojuma jautājums jārisina konstruktīvi, respektējot visu Operas darbinieku intereses, tāpēc šobrīd sadarbībā ar Kultūras ministriju LNO meklē iespējas, lai jau šogad šis jautājums tiktu risināts. Bet metodes, kas paralizē ikdienas darbu, ir nepieņemamas.

Visbeidzot, LNO administrācija uzsver: arodbiedrība ar šādām aktivitātēm pārkāpj Darba likuma 11. panta 4. daļā fiksētos noteikumus, kuri paredz, ka darbinieku pārstāvju tiesības izmantojamas tā, lai nemazinātu uzņēmuma darbības efektivitāti.

Jau ziņots,ka šodien vairākums LNO orķestra mūziķu pievienojās asins ziedošanas akcijā, lai pievērstu uzmanību tam, kas notiek kultūrpolitikas jomā.

Pēc LNO orķestra arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Alda Grundes teiktā, mūziķi izmantojuši iespēju asinis nodot gan Valsts asinsdonoru centra nodrošinātajā autobusā pie operas, gan arī citviet. Asinis ziedot bija gatavi 69 LNO orķestra mākslinieki.

"Akcijas mērķis bija, lai mūs sadzird un glābj Latvijas kultūru kā tādu. Ir jāsaprot, ja nekas nemainīsies, tad mūziķu mums vairs nebūs," pauda Grunde, piebilstot, ka ar šodienas pasākumu vēlējās arī pievērst operas administrācijas uzmanību, lai mūziķiem tiktu atjaunota pilna laika darba slodze, kas ir samazināta kopš 2009.gada.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais