Par viltotu dokumentu izmantošanu šķērsojot robežu pērn aizturētas 111 personas

Par viltotu ceļošanas dokumentu izmantošanu robežšķērsošanas vietās Latvijas robežsargi pērn aizturējuši 111 personas, Somijas robežsargi - 132, bet Lietuvas un Igaunijas kolēģi - attiecīgi 20 un 21 personu.

Kā liecina Valsts robežsardzes (VRS) apkopotie dati, Latvijas robežsargiem 81 personu ar viltotiem ceļošanas dokumentiem izdevies aizturēt sauszemes robežkontroles punktos, bet pārējās 30 - lidostās. Somijas robežsargi savukārt lidostu robežkontroles punktos pieķēruši 78 personas ar viltotiem ceļošanas dokumentiem, bet sauszemes robežšķērsošanas vietās - 40. Vēl 14 personas ar viltotiem ceļošanas dokumentiem somu robežsargi aizturējuši uz jūras robežas.

Lietuvā visi 20 viltoto ceļošanas dokumentu izmantošanas gadījumi konstatēti sauszemes robežkontroles punktos, turpretim Igaunijā sauszemes robežšķērsošanas vietās ar viltotiem ceļošanas dokumentiem aizturētas piecas personas, lidostās - trīs, bet ostās - 13 personas.

Latvijā pagājušajā gadā bija vērojamas izteiktas nelegālās migrācijas tendences, šodien VRS 2012.gada darbības rezultātu izvērtēšanas sanāksmē atzina dienesta priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars. Kopumā pērn Latvijas robežsargi konstatējuši 183 viltotus ceļošanas dokumentus, kas ir par 71 mazāk nekā 2011.gadā, bet par 78 vairāk nekā 2010.gadā.

Ar viltotiem dokumentiem Latvijā joprojām nereti mēģina ieceļot Kongo pilsoņi. Mazāk kļuvis ar viltotiem dokumentiem ceļojošo Kamerūnas, Irānas un Pakistānas pilsoņu, taču viņus steidz nomainīt Kotdivuāras un Sīrijas pilsoņi, pastāstīja Garbars. Viltoti visbiežāk tiek Beļģijas un Francijas ceļošanas dokumenti.

Svarīgākais