Tabakas tirgotājs: Legālais cigarešu tirgus pērn sarucis līdz 65%

Lai arī pērn tiesībsargājošās iestādes ir izņēmušas par gandrīz desmit miljoniem nelegālo cigarešu vairāk nekā 2011.gadā, kas noteikti ir labs sasniegums, tomēr legālais cigarešu tirgus pērn sarucis no 67,9% līdz 64,7%, biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja SIA "Philip Morris Latvia" korporatīvo attiecību vadītājs Juris Stinka.

"Saskaņā ar pētījumu kompānijas "Nielsen" pētījumu Latvijā bija vērojams cigarešu nelegālā tirgus pieaugums no 32,1% 2012.gada pirmajā pusē līdz 35,3% gada otrajā pusē," akcentēja Stinka.

Tas lielā mērā izskaidro arī tabakas izstrādājumu legālās tirdzniecības apjomu krišanos, proti, 2012.gadā cigarešu, cigāru un cigarillu legālās tirdzniecības apjomi kopā ir samazinājušies par 110,6 miljoniem gabalu, līdz ar to arī tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa ieņēmumi 2012.gadā atpalika no plāna.

"Tik liels legālā tirgus kritums nav izskaidrojams ar emigrācijas procesiem, turklāt arī smēķēšanas izplatība pēdējos gados ir bijusi salīdzinoši nemainīga," atzīmēja Stinka.

Runājot par nelegālo cigarešu plūsmu kopumā, viņš akcentēja, ka šī plūsma aug straujāk nekā aizturēto cigarešu apjoms. "Vērtējot nākotnes tendences, jāatzīst, ka tiesībsargājošajām iestādēm ir ļoti labas iestrādes, ir uzlabojusies to savstarpējā sadarbība un pastāvīgi tiek uzlabots tehniskais nodrošinājums, kam vajadzētu dot rezultātus cigarešu nelegālā tirgus mazināšanā."

Taču lielākais nezināmais ir Eiropas Savienībā un Latvijā apspriestie priekšlikumi cigarešu tirgus ierobežošanai, kas varētu attiekties uz gandrīz piekto daļu patlaban Latvijā legāli tirgoto cigarešu un izraisīt krasu nelegālā tirgus pieaugumu, teica "Philip Morris Latvia" korporatīvo attiecību vadītājs.

Kā ziņots, Latvijas tiesībsargājošās iestādes pagājušajā gadā uz robežas un iekšzemē no nelikumīgas aprites izņēmušas 126,9 miljonus cigarešu, 136 000 litru alkohola, 362,1 tonnu degvielas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā Finanšu ministrijas sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Legālās mazumtirdzniecības informācija liecina, ka cigarešu, cigāru un cigarillu mazumtirdzniecības apjomi pērn 11 mēnešos ir samazinājušies par 110,06 miljoniem gabalu, savukārt smēķējamās tabakas mazumtirdzniecība ir palielinājusies par 5,5 tonnām.

Tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecības apjomu samazinājumu pagājušā gadā ir būtiski ietekmējuši ilgtermiņa emigrācijas procesi, un tas ļauj secināt, ka aizbraucēji ir samazinājuši kopējo cigarešu patēriņu valstī par 52 līdz 58 miljoniem cigarešu.

Svarīgākais