Pēdējā dienā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galveno ēku apmeklējuši 1905 cilvēki

© Lauris Vīksne

Pēdējā dienā Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) apmeklējuši 1905 interesenti, kas ir zīmīgs skaitlis LNMM galvenajai ēkai.

Zīmīgi, ka LNMM galveno ēku pēdējā publiskās darbības dienā 11.februārī apmeklēja 1905 cilvēki. Šis skaitlis muzejam ir simbolisks, jo tieši 1905.gadā tika atklāta vēsturiskā muzeja ēka, aģentūru LETA informēja muzeja Komunikāciju nodaļas vadītāja Anna Balandina.

Kopumā LNMM galveno ēku no 2.februāra līdz muzeja slēgšanai apmeklēja 15 225 interesenti.

Jau ziņots, ka muzeja galvenā ēka vakar piedzīvoja necerēti lielu cilvēku interesi, jo brīžiem pat cilvēku rinda no muzeja durvīm bija izveidojusies līdz Latvijas Mākslas akadēmijas ēkai.

LNMM no šodienas apmeklētājiem tiek slēgts uz laiku līdz 2015.gadam, kamēr tajā notiks vērienīgi remontdarbi.

Muzeja rekonstrukcijā, restaurācijā un paplašināšanā tiks ieguldīti 24 miljoni latu, no kuriem 15 miljonus latu piešķir Rīgas dome, 8 miljoni tiks piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet 1,2 miljoni ir valsts finansējums. Būvdarbu nodrošināšanai Rīgas dome plāno aizņemties 24 miljonus latu no Valsts kases vai kredītiestādes.

Šis būs pirmais lielais ēkas remonts kopš 1905.gada, kad muzejs sāka savu darbu.

Iepirkuma konkursā par LNMM rekonstrukciju uzvarējusi SIA "Re&Re", savukārt pašvaldība 15.janvārī apstiprināja grozījumus pērn 20.novembrī pieņemtajā lēmumā par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurācijas un infrastruktūras uzlabošanas projekta īstenošanu, palielinot tā kopējās izmaksas par 2,2 miljoniem latu. Akceptētā summa - 24 miljoni latu - būšot projekta izmaksu griesti.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - LNMM galvenā ēka - bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc 2010.gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, lai radītu mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai, kā arī izveidotu optimālu vidi sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai muzeja telpās.

2010.gada 25.maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu par LNMM galvenās ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādi. Žūrijas komisija 2010.gada 30.septembrī par labāko vienbalsīgi atzina Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" radīto metu. Pagājušā gada 24.janvārī tika parakstīts līgums par LNMM rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi. Projekta gaitā ne vien jāmodernizē tuvu avārijas stāvoklim esošā ēka, bet arī jāatrisina telpu trūkuma jautājums.

Svarīgākais