Ministrija aizliedz puteņa brīvbiļetes

© F64 Photo Agency

Rīgas domes pagājušajā gadā ieviestās puteņa brīvbiļetes nonākušas krustugunīs starp pašvaldību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Ministrs Edmunds Sprūdžs ir apturējis grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, kas paredzēja, ka īpašos gadījumos, piemēram, stipras snigšanas vai masu pasākumu laikā, sabiedrisko transportu var izmantot bez biļetes neilgu laiku.

Autovadītājiem bija vien jāuzrāda derīga mašīnas tehniskā pase, un viņi varēja braukt sabiedriskajā transportā bez maksas un arī nesaņemot pārsēšanās biļeti jeb tā dēvēto nulles biļeti.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ir paziņojis, ka pašvaldība izmantos tiesības apstrīdēt tiesā E. Sprūdža vakar izdoto rīkojumu. Rīgas mērs norādīja, ka 76 procenti iedzīvotāju atbalsta sniega brīvbiļetes. Tiklīdz šoferi varējuši braukt par velti, pilsētā esot samazinājušies sastrēgumi. «Diemžēl VARAM vada mazizglītots ministrs bez jebkādas pieredzes, kas tomēr izmisīgi mēģina palīdzēt savai sīkpartijai ar tās šībrīža nožēlojamiem reitingiem piesaistīt kaut minimālu rīdzinieku uzmanību,» savu attieksmi emocionāli pauda N. Ušakovs.

Viņš uzskata, ka agri vai vēlu izdosies pieņemt rīdziniekiem labvēlīgu lēmumu. VARAM un Satiksmes ministrija, kas eksperta lomā arī tika ierauta šajā strīdā, norāda, ka biļetes ir uzskatāmas par vienīgo pasažiera braukšanas tiesības apliecinošo dokumentu, jo tās nodrošina pilnīgu pārvadāto pasažieru uzskaiti. VARAM iebilda, ka šāda kārtība neatbilst Ministru kabineta (MK) noteikumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību un ir svītrojama. MK noteikumos teikts, ka pasažiera braukšanas tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī apliecina biļete vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments sabiedriskā transporta nozari reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

Rīgas dome ir noteikusi, ka vairākos gadījumos pasažieriem jādodas pie transporta vadītāja un jāsaņem nulles biļete, bet ne autovadītājiem stipras snigšanas laikā. Līdz šim Rīgā bez maksas varēja braukt arī, piemēram, Dziesmu un deju svētku dalībnieki, un viņiem caurlaide bezmaksas braucienam bija dalībnieka identifikācijas karte. Šobrīd spēkā esošie Rīgas domes saistošie noteikumi Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā nosaka, ka braukt bez maksas galvaspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā ir tiesīgi visi pasažieri 23., 24. jūnijā, 18. novembrī, 31. decembrī, 1. janvārī un tradicionālo Rīgas pilsētas svētku laikā (augusta sestdienā, svētdienā).

Rīkojums par grozījumu apturēšanu saistošajos noteikumos Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu stāsies spēkā pēc tā publicēšanas Latvijas Vēstnesī. Arī tad, ja Rīgas dome uzsāks tiesāšanos, puteņa brīvbiļetes nebūs spēkā, saka E. Sprūdža preses sekretāre Maija Pētermane.