Koalīcija:Deputātu skaits jāsamazina ne tikai mazajās pašvaldībās

Koalīcijas partneri konceptuāli ir vienojušies, ka deputātu skaits jāsamazina ne tikai mazajās pašvaldībās. Tomēr patlaban joprojām ir domstarpības par to, "kāds izskatīsies šis samazinājums", proti, kāds un kurās pašvaldības varētu būt deputātu skaits pēc samazinājuma, pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Saeimas Reformu partijas (RP) frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Šodien RP aktualizēja jautājumu par deputātu skaita samazinājumu visās pašvaldībās, tomēr koalīcijas partneri palika pie iepriekšējās vienošanās, saskaņā ar kuru līdz pašvaldību vēlēšanām deputātu skaits tiks samazināts tikai mazajās pašvaldības, bet diskusijas par deputātu skaita samazināšanu visās pašvaldībās tiks turpinātas.

Kā skaidroja RP frakcijas vadītājs, šis jautājums koalīcijas darbakārtībā bija tāpēc, ka "diskusijā bija jauni argumenti", kas šodien arī tika uzklausīti, tomēr partneri nolēma nemainīt iepriekšējo vienošanos.

Jautājumu par deputātu skaita samazināšanu pārējās pašvaldības plānots skatīt ierastajā kārtībā - trīs lasījumos, un to nevarot tik strauji virzīt uz priekšu, jo partneriem ir dažādas domas, kādām pēc samazinājuma jābūt deputātu skaitam noteiktās pašvaldībās.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) sacīja, ka nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK par šo jautājumu lems tikai trešdien, un tad nāks klājā ar saviem priekšlikumiem, tāpēc diskusija tiks turpināta.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsvēra, ka koalīcija vienojusies par deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās, kas tiek virzīts steidzamības kārtībā, bet par deputātu skaita samazināšanu citās pašvaldībās tiks turpinātas konceptuālās diskusijas.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 7.februārī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz no 13 uz deviņiem samazināt novada domē ievēlējamo deputātu skaitu pašvaldībās, kurās reģistrēto iedzīvotāju skaits ir līdz 5000.

Deputāti likumprojektam noteica steidzamību.

Janvārī Saeimas deputāti pirmajā lasījumā noraidīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzīto likumprojektu, lai samazinātu deputātu skaitu visās pašvaldībās. VARAM priekšlikums paredzēja: ja novadā dzīvo līdz 5000 cilvēku, tad ievēlami ir deviņi deputāti, ja no 5001 līdz 20 000, tad jāievēl 11 deputāti. Ja reģistrēto iedzīvotāju skaits ir no 20 001 līdz 50 000, tad ievēlē 13 deputātus, bet, ja novadā ir vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju, tad ievēlē 15 deputātus. Republikas pilsētas domē ievēlē 13 deputātus, ja iedzīvotāju skaits ir līdz 50 000, bet, ja tas pārsniedz 50 000, tad ievēlē 15 deputātus.

Likumprojekta noraidīšana tika skaidrota ar to, ka šādas būtiskas izmaiņas nevarētu veikt, kad paliek tik īss laiks līdz pašvaldību vēlēšanām, uz ko uzstāja Reformu partijas virzītais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.