Elektrības kartes nevarēs pārdot

Decembrī 100 000 Latvijas trūcīgo mājsaimniecību varēs sākt saņemt Latvenergo elektrības kartes, kas dos iespēju katrai no šīm mājsaimniecībām norēķināties par elektroenerģiju 500 kWh apmērā. Tā būs vienreizēja palīdzība, nevis ikmēneša pabalsts.

Pagājušonedēļ Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis parakstīja līgumu par sociālās palīdzības programmas realizāciju trūcīgo atbalstam. Līgums paredz, ka atbalsts elektrības maksājumiem tiks sniegts divām iedzīvotāju grupām – trūcīgajām mājsaimniecībām – garantētā minimālā ienākuma pabalsta saņēmēju mājsaimniecībām – un trūcīgo ģimeņu ar bērniem mājsaimniecībām. Katra mājsaimniecība neatkarīgi no tā, cik trūcīgo personu tajā dzīvo, varēs saņemt vienu 500 kWh norēķinu karti, kuras vērtība ir 37,15 latu.

Šis projekts Latvenergo izmaksās apmēram 3,7 miljonus latu, un tā ir Latvenergo iniciatīva un dāvinājums. "Nauda šim projektam netiks ņemta no tarifu ieņēmumiem, bet paredzēts, ka līdzekļu avots būs ieņēmumi no elektrības eksporta un darījumiem ārpus Latvijas," Neatkarīgajai uzsvēra Latvenergo Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis. 100 000 mājsaimniecību ir aptuveni 15% no visiem Latvenergo klientiem. Tuvāko divu nedēļu laikā LPS apkopos informāciju no visām Latvijas pašvaldībām par trūcīgo mājsaimniecību skaitu tajās un atbilstoši tam kartes sadalīs.

Kartēm būs noteikts to autorizācijas laiks – viens gads, bet 500 kWh izmantošanas laiks nebūs ierobežots, bezmaksas elektroenerģiju varēs izmantot tik ilgi, kamēr tā tiks pilnībā iztērēta. Viena mājsaimniecība var saņemt tikai vienu elektrības norēķinu karti. Ar to varēs norēķināties tikai par vienu – savu – elektroenerģijas piegādes līgumu. To nevarēs arī pārdot vai uzdāvināt citai mājsaimniecībai vai izmantot vairāku līgumu apmaksai.

***

UZZIŅAI

Kā saņemt elektrības karti?

- Elektrības karti varēs saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalsta saņēmēji un trūcīgās ģimenes ar bērniem

- Elektrības norēķinu kartes varēs saņemt savas pašvaldības sociālajā dienestā no 2009. gada decembra līdz 2010. gada marta beigām

- Dodoties saņemt elektrības norēķinu karti, līdzi jāņem Latvenergo klienta līguma numurs

- Ieteicams līdzi paņemt arī elektroenerģijas norēķinu kvīti ar pēdējo apmaksāto kvīti un vienu tukšu kvīti nākamajam maksājumam. Taču kvītis nav obligāti nepieciešamas. Jāzina pēdējais skaitītāja rādījums, līdz kuram ir samaksāts par elektroenerģiju

- Izsniedzot karti, pašvaldības sociālais darbinieks piereģistrēs informāciju par kartes saņēmēju un viņam izsniegto karti. Dati tiks nosūtīti uz Latvenergo, lai veiktu norēķinu sistēmā atzīmi, ka esat veicis norēķinu par 500 kWh.

- Ieteicams saglabāt elektrības norēķinu karti kā pierādījumu veiktajam maksājumam

Avots: Latvenergo