Prokuratūrā nonāk "Daimler" kukuļošanas lieta

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietu, lūdzot saukt pie kriminālatbildības septiņas personas.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja prokuratūrā, 4.februārī šī lieta ir saņemta. Tā esot ļoti apjomīga, tāpēc apsūdzības vēl nevienai personai nav celtas.

Septiņas personas KNAB izmeklētāji lūdz saukt pie kriminālatbildības par kukuļošanas noziegumiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kā ziņots, "Daimler" kukuļošanas lieta ir viens no apjomīgākajiem KNAB sāktajiem kriminālprocesiem. Izmeklējot to, tika nosūtīta virkne tiesiskās palīdzības lūgumu uz ārvalstīm.

"Daimler" starptautiskās kukuļošanas lietā ASV izmeklētāji 2010.gada sākumā publiskoja materiālus, kas liecināja, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmi iegādātos "Daimler" ražotos "Mercedes Benz" autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai "Rīgas satiksme" izmanto joprojām.

Saskaņā ar ārvalstu tiesībsargājošo iestāžu iepriekš sniegto informāciju nelegālie maksājumi vairākkārt veikti laika posmā no 1998. līdz 2002.gadam, un kopumā amatpersonas Latvijā kukuļos saņēmušas 2,2 miljonus eiro (1,54 miljonus latu).

Latvijas gadījumā kriminālprocess tika sākts uz aizdomu pamata par to, ka autoražotāja "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājušas iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvušas līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām.

Tika lēsts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,01 miljonu latu).

Svarīgākais