Tiesībsargs: Lēmums neizsniegt aizdevumus jauniešiem ir diskriminācija

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru lēmums no nākamās pirmdienas vairs neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem ir diskriminācijas aizlieguma pārkāpums uz vecuma pamata, aģentūrai LETA uzsvēra Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Viņa norāda, ka Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikts: "Piedāvājot preci vai pakalpojumu, pārdodot preci vai sniedzot pakalpojumu, aizliegta atšķirīga attieksme patērētāja dzimuma, rases, etniskās piederības vai invaliditātes dēļ".

Tiesībsarga birojā akcentēja, ka Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ietverto normu nedrīkst tulkot tikai gramatiski, bet tā jātulko sistēmiski pēc jēgas un mērķa kontekstā ar Satversmes 91.pantu, kurā ir noteikts vispārīgais diskriminācijas aizliegums. Tādējādi Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru lēmums vairs neizsniegt aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem ir diskriminācijas aizlieguma pārkāpums uz vecuma pamata.

Jau vēstīts, šāds ierobežojums būs spēkā līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja asociācijā.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane gan atzīst, ka 18 un 19 gadus veco jauniešu īpatsvars starp kredītņēmējiem ir neliels - 5% no kopējā skaita, turklāt arī atmaksas radītāji ir labi.

"Tomēr ņemot vērā, ka atsevišķi precedenti var radīt negatīvu ietekmi uz sabiedrību kopumā un šī ir sociāli jūtīga grupa, asociācijas biedri lēma par aizdevuma ierobežojuma noteikšanu līdz brīdim, kamēr valsts izveidos kredītreģistru, dodot nebanku kredītdevējiem likumiskas tiesības pārbaudīt jauniešu maksātspēju," vienošanos skaidroja Fromane.

Fromanes ieskatā, asociācijas biedru lēmums parāda, ka nebanku kredītdevēji sākuši nozares pašregulāciju, īsā laika posmā pārejot no vārdiem pie konkrētiem darbiem, lai ieviestu kredītņēmējiem papildu aizsardzības pasākumus.

"Tomēr joprojām nozarei ir svarīgs valsts atbalsts, lai sakārtotu tos jautājumus, kas ir tās kompetencē. Viens no tiem ir kredītreģistra izveide maksātspējas pārbaudei, savukārt otrs virziens ir cīņa ar nelegālajiem kredītdevējiem, nosakot stingrākus sodus," norāda Fromane.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija apvieno 12 nebanku kredītdevējus, pārstāvot uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās tirgus daļas.

Fromane iepriekš informēja, ka nebanku kreditētāju kopējais aizdevumu apjoms 2012.gada nogalē bija 46 miljoni latu, kas ir 0,9% no visa kredītportfeļa.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais