Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele kultūras darbinieku protesta brīdinājumu uzskata par šantāžu

Labklājības ministrija, pildot valdības 2010.gada uzdevumu, ir izstrādājusi izdienas pensiju koncepciju, piedāvājot četrus dažādus risinājumus - nav saprotama šāda kultūras darbinieku faktiski šantāža situācijā, kad par koncepcijas saturu vēl tikai notiek diskusijas un neviens konkrēts lēmums nav pieņemts, aģentūrai LETA pauda labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Kā ziņots, Kultūras darbinieku arodbiedrība gatava rīkot protesta akcijas un "iziet ielās", ja kultūras darbiniekiem tiks atņemtas izdienas pensijas, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētāju Aldis Misēvičs.

Viņš norādīja - ja mainīsies līdzšinējā kārtība par izdienas pensijām un kādu iemeslu dēļ kultūras darbinieks nevarēs kvalitatīvi veikt savu darbu, faktiski cilvēks paliks bez iztikas līdzekļiem, viņam nāksies lūgt pabalstus.

Tuvākajā laikā notiks LKDAF padomes sēde, uz kuru tiks aicināti ministriju pārstāvji, kultūras darbinieki. "Ja mūsu prasības netiks ņemtas vērā, nekas cits neatliks kā iziet ielās," sacīja Misēvičs.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija sagatavojusi vairākus priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pilnveidošanai. Viens no tiem paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu par vidēji astoņiem gadiem, sākot no 2016.gada, kā arī izslēgt no izdienas pensiju saņēmēju loka vairākus amatus, kuri nodrošina atbalsta funkciju veikšanu, piemēram, lietvedība, grāmatvedība, nodrošinājuma daļa. Tāpat plānotas izmaiņas izdienas stāžā un pensijas apmērā.

Visus LM sagatavotos priekšlikumus bija plānots izskatīt 23.janvāra valsts sekretāru sanāksmē,