Audits atklāj nepilnības Latvijas cietumu saimniecībā

Tieslietu ministrijas (TM) veiktais audits atklājis nepilnības Latvijas cietumu saimniecībā, taču tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) negatavojas atlaist Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Visvaldi Puķīti, šovakar ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

TM audits noslēdzās 17.septembrī, bet rezultāti ir noslepenoti.

"Nekā personīga" informēja, ka laikā, kad IeVP no valdības saņēma papildu 2,3 miljonus latu, jau bija zināms, ka audits atklājis, ka saimniecība aiz cietumu sienām ir neizprotama, komunālie maksājumi neadekvāti un iepirkumi necaurspīdīgi, un naudu vajadzētu mazāk, ja tā tiktu pareizi apsaimniekota.

IeVP budžets ir 25 miljoni latu. No tā saimnieciskām vajadzībām tērē mazāk nekā piekto daļu jeb 18,4%, 1,4% atvēl remontiem, bet visvairāk jeb 80,2% - algām.

Kā teikts TM audita ziņojumā, akmeņogļu patēriņu cietumos rēķina nevis pēc apsildāmās platības, bet ieslodzīto skaita. Bet pārvaldes uzrādītie parādi par gāzi atšķiras no piestādītajiem rēķiniem un nesakrīt ar valsts noteiktajiem apkures tarifiem.

Tikpat neskaidra esot darbinieku atlaišana reformas gaitā - TM audits atklāj, ka lielākoties darbu zaudējuši vienkāršie darbinieki - 146 mediķi un 108 apsargi, bet par 62 vietām pieaudzis to skaits, kas pilda vadības un atbalsta funkcijas. Solīto ietaupījumu uz algu rēķina nav devusi Centrālcietuma un Matīsa cietuma, kā arī Daugavpils un Grīvas cietuma apvienošana - pēc tās likvidēta tikai viena štata vieta.

TM auditā minēts, ka daudzviet vidējās algas pat pieaugušas - IeVP centrālajā aparātā par 15 376 latiem, bet Jelgavas cietumā - par 35 100 latiem.

Atlaižot gandrīz visus mediķus, pustukša stāv par 6,2 miljoniem latu uzceltā Olaines cietuma slimnīca, kuru atklāja tikai pirms diviem gadiem. Patlaban tur apkopj tikai garīgi slimos un ārstē tuberkulozi. Dārgā aparatūra vientuļi sīc tukšās telpās, jo lētāk ir to darbināt un maksāt elektrības rēķinus, nevis izslēgt. No jauna iedarbinot, katra aparāta pārprogrammēšana maksātu 1500 latus.

Par gandrīz 700 000 latu moderno aparatūru cietumam piegādāja firma "Arbor Medical korporācija", kas bieži uzvarējusi dažādu slimnīcu lielu iepirkumu konkursos, atzīmēja raidījums. Aigara Kalvīša (TP) vadītā valdība nolēmusi, ka šai firmai būs ekskluzīvas tiesības tehniku Olaines cietumam piegādāt bez konkursa, ziņoja "Nekā personīga".

Kā atzīmēja raidījums, cietumu vadības un TM argumenti slimnīcas pastāvēšanai tiek piemeklēti pēc nepieciešamības. Pirms diviem gadiem, slimnīcu atklājot, TM apgalvoja, ka cietumniekus ārstēt pilsētas slimnīcās ir dārgi, jo jānodrošina apsardze. Tagad Visvaldis Puķīte apgalvo pretējo - lētāk cietumniekus ārstēt parastajās slimnīcās, nekā tērēt naudu saviem ārstiem.

Puķīte noraida arī visus auditā atklātos pārkāpumus, norādot, ka auditā sarakstītas muļķības un nevar ticēt nevienam tajā minētajam faktam.

Puķīte raidījumam teica, ka neatbild par šo audita veikto un rakstīto ziņojumu. Viņš uzskata, ka ir visu izdarījis, lai optimizētu šo iestāžu darbu.

Valsts kontrole, kas šogad pārvaldi vēl nav pārbaudījusi, uzskata - nepiedodams pārkāpums ir tas vien, ka cietumu vadība uzņēmusies saistības, ko nespēj pildīt. Audits atklāj, ka pirmajā pusgadā IeVP pārtērējusi precēm un pakalpojumiem plānoto naudu - pusgadā iztērēti jau 68%. Šī iztrūkuma dēļ bija nepieciešams Valdības atbalsts.

Savukārt tieslietu ministrs aktīvi sola rīkoties tikai tad, ja atklāsies klaji likuma pārkāpumi. "Ja ir nelikumība, tad par nelikumību ir sods. Ja ir vienkārši kādas neskaidrības - tās var palūgt novērst. Ja ir bijušas kādas nelikumības un izšķērdības. Tad par to ir dienesta pārbaude un sods," raidījumam saka Segliņš.

Kā pieļāva raidījums, iespējams, Segliņš, kurš vakar zaudēja Tautas partijas vadītāja posteni un sapņo par darbu privātā biznesā, nevēlas rīkoties pārāk asi. TMaicina IeVP priekšnieku četru mēnešu laikā novērst auditā atklātās nepilnības.

"Nekā personīga" noskaidroja, ka divus mēnešus pēc revīzijas pabeigšanas par atklātajām nepilnībām nebija informēts arī atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP).

Par problēmām cietumos no daudziem "Nekā personīga" uzrunātajiem speciālistiem piekrita runāt tikai bijusī Pārlielupes cietuma direktore Ludmila Zaparožeca. Viņa uzskata, ka nesakārtotības cēlonis ir pārvaldes priekšnieks.

Neoficiāli zināms, ka TM Puķītim darbu uzteikt nav gatava. TM ierēdņi, kas auditu veica, gan ministram nepiekrīt un sagaida no Segliņa stingrāku rīcību. Viņiem šķiet nepieņemami, ka audita ziņojums gandrīz divus mēnešus gulējis ministrijas putekļainajos plauktos, kamēr valdība pārvaldei devusi papildus naudu nepārliecinoties, cik godprātīgi savus pienākumus veic tā vadība.

Kā ziņots, valdība novembra sākumā atbalstīja 2,33 miljonu latu piešķiršanu IeVP no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Papildu līdzekļi Latvijas ieslodzījuma vietām nepieciešami parādu nomaksai par komunālajiem pakalpojumiem un pārtiku.

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.