Iniciatīva apmaksāt C hepatīta ārstēšanu nodota vērtēšanai Saeimā

Saeimas Prezidijs šodien nolēma iedzīvotāju iniciatīvu pilnībā apmaksāt C hepatīta ārstēšanas medikamentus nodot sākotnējai vērtēšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, informē Saeimas Preses dienestā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvji informējuši Saeimu, ka sabiedriskās bezpeļņas organizācijas "Hepatīta biedrība" iniciatīvu par C hepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu 100% kompensāciju ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu.

Šī ir tikai otrā iedzīvotāju iniciatīva, kas ir nonākusi līdz skatīšanai atbildīgajā komisijā.

Iedzīvotāju iniciatīvā norādīts, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā C hepatīta ārstēšanai medikamenti netiek kompensēti pilnā apmērā.

"Hepatīta biedrības" vadītāja Olita Mengote aģentūru LETA informēja, ka Centrālajā vēlēšanu komisija (CVK) no 14 000 savāktajiem Latvijas iedzīvotāju parakstiem par derīgiem atzinusi vairāk nekā 12 000 parakstus.

Viņa arī norāda, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad tiek apvienoti un Saeimā iesniegti paraksti, kas vākti gan elektroniskā, gan drukātā veidā. Elektroniski ar sabiedrības iniciatīvas portāla "manabalss.lv" starpniecību tika savākti vairāk nekā 5800 iedzīvotāju paraksti. Savukārt, parakstoties fiziskas parakstu vākšanas kampaņas laikā, iniciatīvu atbalstīja 7800 iedzīvotāji.

Kā ziņots, Saeima 2012.gada sākumā pieņēma grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredz tiesības parlamentā iesniegt kolektīvos priekšlikumus, ja tos ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Jūnijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai sākotnējai vērtēšanai tika nodota 13 854 Latvijas pilsoņu parakstīta iniciatīva, ar kuru tiek aicināts noteikt atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu.

Tas bija pirmais gadījums kopš grozījumu pieņemšanas parlamenta Kārtības rullī, kad šāda veida iedzīvotāju iniciatīva tika virzīta vērtēšanai Saeimas komisijā. Paredzams, ka šogad darbs pie šīs iniciatīvas turpināsies.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.