Pērn konfiscētas trīs čūskas

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kā CITES kontrolējošā iestāde pagājušajā gadā veikusi dažādas pārbaudes un konfiscējusi trīs čūskas, kas līdz kompetentu institūciju lēmumu pieņemšanai atradīsies Rīgas Zooloģiskajā dārzā, informēja pārvaldes pārstāve Gunta Gabrāne.

Kopumā 2012.gadā DAP veikusi 40 pārbaudes, ierosinājusi un/vai izskatījusi piecas administratīvās lietas un bez konfiscētām trīs čūskām, konfiscējusi arī 225 tūbiņas ar krēmiem.

Savukārt 2011.gadā DAP veikusi 78 pārbaudes, ierosinājusi un/vai izskatījusi četras administratīvās lietas, konfiscējusi četrus bruņurupučus, trīs čūskas, astoņus papagaiļus, trīs gaviālkrokodilus un vienu lūšādas kažoku.

Lai novērstu savvaļas dzīvnieku un augu sugu izzušanu, 1973.gadā tika pieņemta Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām jeb CITES. Latvijas iekšzemē atbildīgā un kontrolējošā iestāde ir Dabas aizsardzības pārvalde un policija, bet uz robežas kontroli veic muita, norādīja Gabrāne.

CITES nosacījumi attiecas ne tikai uz dzīviem augiem vai dzīvniekiem, bet arī uz nedzīviem īpatņiem un no tiem gatavotiem izstrādājumiem, kamēr vien ir iespējams noteikt, no kādas sugas auga vai dzīvnieka tas ir gatavots.

Kā aģentūrai LETA minēja Gabrāne, lai atklātu nelegālu tirdzniecību, DAP veic arī interneta sludinājumu monitoringu. Biežāk šādos sludinājumos tirgotāji vēlējušies tikai pajokot, taču ir arī gadījumi, kad tirdzniecība apstiprinās un pārvaldei īpatni nākas konfiscēt. Šādā veidā notikuši mēģinājumi pārdot čūskas, nelielus krokodilus un arī kādu papagaili.

Pagājušajā gadā konfiscētās čūskas divos gadījumos pašiem saimniekiem bija apnikušas, tādēļ viņi vēlējās no tām tikt vaļā, bet trešajā gadījumā čūskas tirdzniecība notikusi komerciālos nolūkos. Gabrāne skaidroja, ka cilvēki bieži vien neapzinās, ka no iegādātajiem nelielajiem eksotiskajiem dzīvniekiem ir arī tādi, kas savā dzīves laikā aug un kļūst lielāki, radot pēc tam cilvēkiem problēmas.

Jau ziņots, ka Rīgas Zooloģiskais dārzs Tropu mēnesī šogad pievēršas tēmai, kas veltīta vienlaikus tik biedējošai un intriģējošai rāpuļu grupai - čūskām.

Kā norāda zoodārza speciālisti, pērn uz zoodārzu tika nogādātas nesaprātīgiem cilvēkiem konfiscētas čūskas, kurām ir nepieciešams nodrošināt pienācīgus kopšanas apstākļus un uzņemties rūpes par jaunu mājvietu atrašanu. Zoodārzs nebūt nav iepriecināts par jaunajiem iemītniekiem, jo tie nav nedz savā starpā saticīgi, nedz arī viegli aprūpējami.

Savukārt vasarā zoodārzs ir teju vai vienīgais padomdevējs jautājumos par čūsku padzīšanu no māju pagalmiem.

Katru februāra sestdienu un svētdienu cilvēki Tropu mājā dažādākajos veidos tiks izglītoti par čūskām. Interesentiem būs iespēja uzzināt, kā čūskas pārvietojas, kā tās izskatās un kāds izskatās čūsku skelets. Tāpat varēs iesaistīties dažādās izzinošās spēlēs.