Aicina jauniešus motivēt saņemt algu nevis bezdarbnieka pabalstu

zņēmumu vadītājiem ir daudz aktīvāk jāpalīdz jauniešiem integrēties darbā, lai motivētu viņus nevis saņemt bezdarbnieka pabalstus, bet darba algu, kura patlaban nereti ir pat zemāka nekā pabalsts, par šādu aicinājumu pēc 10.Baltijas arodbiedrību jauniešu foruma "Jaunieši darba tirgū krīzes apstākļos" informē Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) darba koordinatore Ilze Mihailova.

Viņa skaidroja, ka foruma laikā triju Baltijas valstu jaunieši pārrunājuši problēmas, ar kurām viņi kā jaunie darba tirgus dalībnieki patlaban visbiežāk saskaras.

Jaunieši skaidrojuši, ka tagad daudzi jaunie darbinieki labprātāk izvēlas saņemt bezdarbnieku pabalstu, jo, ņemot vērā algu samazinājumu, pabalsts nereti pārsniedz algas apjomu. Tādā veidā viņi veido "mākslīgo bezdarbu". Tāpat kā būtisku problēmu jaunieši uzsvēra darba zaudēšanas dēļ izveidojušos migrāciju. Jaunie cilvēki labprāt izvēlas izceļot uz citām valstīm, kur cer gūt lielākus ienākumus, informēja Mihailova.

Kā uzskata LBAS pārstāve: ja darba devēji skaidrotu jaunpieņemtajiem darbiniekiem, kuri sākotnēji saņem mazas algas, kā veidota algu sistēma uzņēmumā un kādas izredzes ir viņam nākotnē saņemt lielāku atalgojumu par paveikto darbu, tad, iespējams, jaunieši arī apdomātos un nepieņemtu bez domāšanas pārsteidzīgos lēmumus. Darba devējam arī krīzes apstākļos būtu jāmotivē jaunais darbinieks tomēr palikt uzņēmumā, skaidrojot esošos apstākļus.

Tāpat darba ņēmējam būtu jāstiprina koplīguma loma. Patlaban nav iespējams sniegt darbiniekiem materiālas garantijas, taču tai pat laikā darba devējs savus padotos var motivēt ar nemateriālām lietām, piedāvājot, piemēram, maiņu darbu, uzskata foruma dalībnieki.

Forumā galvenokārt piedalījās jaunieši vecumā no 20 līdz 35 gadiem, un lielākā daļa no viņiem jau strādā, tāpēc par būtisku viņi uzskata arī jauniešu iesaistīšanu arodbiedrībās, lai šī kustība nezustu, jo tā palīdz apzināties savas tiesības un pienākumus darba tirgū. Arodbiedrības ir tās, kuras ar sniegto atbalstu un informāciju varētu motivēt jaunieti, uzskata foruma dalībnieki.

Jau ziņots, ka šajā nedēļas nogalē Siguldā notika 10.Baltijas arodbiedrību jauniešu forums "Jaunieši darba tirgū krīzes apstākļos".

Tajā piedalījās jaunieši no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas.

Svarīgākais