Iedzīvotāji ienākuma nodokļa palielinājumu jutīs, ja samazināsies neapliekamais minimums

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers © Rūta Kalmuka F64

Tas, kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes palielināšana ietekmēs iedzīvotājus, būs atkarīgs no tā, kādi būs valdības lēmumi attiecībā uz ar nodokļiem neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumiem saistībā ar apgādājamiem, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

LBAS vadītājs aģentūrai LETA norādīja, ka IIN nevar skatīt neatkarīgi no citām izmaiņām nodokļu sistēmā.

Pēc Krīgera sacītā: ja valdība turpmāk lems arī par nodokļu atvieglojumu un ar nodokļiem neapliekamā minimuma samazināšanu, tad visvairāk cietīs tieši mazāk nodrošinātie Latvijas iedzīvotāji. "Taču tas nav brīnums, jo valdība nereti lēmumus pieņēmusi uz maznodrošināto rēķina," atzina LBAS vadītājs.

Jau ziņots, ka piektdien Ministru kabinets ārkārtas sēdē panācis vienošanos par papildu nodokļu palielinājumiem, lai nākamā gada budžetā nodrošinātu trūkstošos 57,4 miljonus latu.

No 23% līdz 26% iecerēts palielināt IIN likmi. Līdz ar to kopumā IIN likmes pieaugums ļaus papildināt budžetu par vairāk nekā 95 miljoniem latu, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) žurnālistiem uzsvēra, ka IIN likmes palielināšana bija vissmagākais lēmums, no kura gan neesot bijis iespējams izvairīties. Tomēr vienlaikus panākta vienošanās saglabāt ģimenes valsts pabalstus un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, tādējādi aizsargājot mazāk nodrošināto sabiedrības daļu.

Svarīgākais