Latvijā novērota reta pūču suga - svītrainā pūce

© Latvijas daba.lv

Ādažu poligonā šodien novērota reta pūču suga - svītrainā pūce. Tas ir unikāls gadījums, kad Latvijas teritorijā vienlaicīgi tiek novēroti divi šīs sugas putni vienkopus, informē Latvijas Pūču izpētes biedrības pārstāvis Gaidis Grandāns.

Poligonā 2012.gada 3.decembrī putnu vērotāja Ieva Mārdega novēroja vienu svītraino pūci. Šis putns vēlāk tika arī noķerts un apgredzenots.

Svītrainā pūce (Surnia ulula) ir Latvijā ļoti reti ieceļojoša un ziemojoša pūču suga. Tā ir ziemeļu suga un ir izplatīta Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā un Krievijas ziemeļaustrumu reģionos, tālāk uz austrumiem pāri Sibīrijas taigai plašā zonā līdz pat Kamčatkai un Sahalīnai, kā arī Ziemeļamerikā. Šīs pūces parasti ziemo ligzdošanas vietu tuvumā, tomēr daži īpatņi mēdz aizklejot tālu uz dienvidiem.

Svītrainā pūce barojas ar peļveidīgajiem grauzējiem un parasti apmetas ar barību bagātās vietās, piebilda Grandāns.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais