Sēņotāji joprojām var doties pēc gailenēm

2009.gada 21.novembris, Cēsu rajons. Gailenes. Fotoaparāts atpūtās mājās, mobilais tālrunis atgādināja, ka viņš nav fotoaparāts. © nra.lv

Cēsu rajonā sēņu sezona joprojām nav beigusies. Sestdien, 21.novembrī, dodoties uz mežu pēc egļu zariem, portālam nra.lv izdevās salasīt gailenes. Protams, vietumis bija redzamas arī krietni pāraugušas vai ūdeņainas sēnes, bet itin mierīgi varēja salasīt svaigi izaugušas, skaistas un saprātīga izmēra gailenes, kas arī garšoja pēc gailenēm, paprāvai sēņu mērcei ģimenes pusdienām.

Notīrītā un saplucinātā veidā guvums bija divi pilni, kārtīga izmēra zupas šķīvji. Sēņu lasīšanas ilgums – apmēram 50 minūtes. Izrādās arī novembra beigās košās sēnes turpina augt un priecēt sēņotājus.

Dažas stundas vēlāk divi citi sēņotāji devās lūkot vai nav atrodamas arī citas sēnes. Cūceņu esamību zem biezās sakritušo un sabrūnējušo lapu kārtas tā arī nebija iespējams konstatēt. Arī milzīgais optimisms, kas rosināja vienu no sēņotājiem pārbaudīt beku un baraviku vietas, neattaisnojās.

Acīmredzot sniega dienās vieglais sals zemi zem lapām nav skāris, tāpēc laikā, kad gaisa temperatūra vairāk atbilst septembrim, vismaz gailenes atkal sākušas un joprojām turpina augt.

Ja saglabāsies līdzīga gaisa temperatūra kā šobrīd, visticamāk svaigas gailenes mērcei varēs salasīt arī decembrī.

Gailenes atrodamas jauktajos mežos. Masveida augšana sākas ar vasaras vidu un turpinās līdz vēlam rudenim. Labi aug skujkoku un lapkoku (ar bērziem) mežos, bieži egļu bērzu mežos. Aug uz augsnes, zālē, sūnās, silmalās, mitrinātās vietās, grupās, dažreiz rindās vai apļos. Tārpainas gailenes sastopamas reti, tikai ļoti sausā laikā. Gailenes aug salīdzinoši lēni un, jau lielas, var stāvēt diezgan ilgi, pat nedēļām.

Pirmās gailenes man šogad izdevās salasīt 11. jūlijā – notīrītā un saplucinātā veidā iznāca viens kārtīgs zupas šķīvis.

Svarīgākais