Veselības inspekcijas saņēmusi vairāk nekā 1100 sūdzības

Šogad Veselības inspekcija (VI) ir saņēmusi un izskatījusi vairāk nekā 1100 iesniegumus ar sūdzībām par pārkāpumiem dažādās ar veselības aizsardzību un zāļu izplatību saistītās jomās.

Par veselības aprūpes jautājumiem VI reģistrēti 908 iesniegumi. Līdz 1.oktobrim pabeigta 883 iesniegumu izskatīšana, pārējo iesniegumu izskatīšana turpinās. Veiktajās pārbaudēs normatīvo dokumentu prasību pārkāpumi konstatēti 147 lietās jeb 17% lietu, bet deviņos gadījumos iesniedzējs savā iesniegumā minētās pretenzijas atsauca. Pēc veiktajām ekspertīzēm pārkāpumi netika konstatēti 458 gadījumos, un šie iesniegumi netika atzīti par pamatotiem.

Visvairāk iesniegumu saņemts par medicīniskās aprūpes kvalitāti - 358, par darbnespējas ekspertīzi - 347, par medicīnisko aprūpi ieslodzījuma vietā - 203.

2009.gada pirmajos trīs ceturkšņos administratīvā pārkāpuma protokoli noformēti 109 ārstniecības personām.

No 319 izskatītiem iesniegumiem, kuros tika izteikts lūgums izvērtēt izsniegto darbnespējas lapu pamatotību, 56 gadījumos konstatēti pārkāpumi vai nepilnības. No šiem 56 par pamatotiem atzītajiem iesniegumiem darbnespēja nepamatoti noteikta 26 gadījumos. Pārējos gadījumos tika konstatētas dažādas neatbilstības normatīvo aktu prasībām, bet darbnespēja pacientiem bija noteikta objektīvi pamatoti.

No 152 izskatītajiem iesniegumiem no ieslodzījumu vietām tikai viens tika atzīts par pamatotu. Pārējos gadījumos medicīniskās aprūpes pārkāpumi nav konstatēti.

Šai laikā tika izskatīti 412 iesniegumi, kuros tika izteikta neapmierinātība ar medicīniskās aprūpes kvalitāti. Veselības aprūpes pakalpojumu veidu ziņā visvairāk iesniegumu - 11 pamatotu - saņemti par pārkāpumiem ķirurģijā, onkoloģijā, traumatoloģijā.

VI reģistrēti 63 iesniegumi par zāļu kontroles jautājumiem, no kuriem par pamatotiem tika atzīti 14 iesniegumi.

25 iesniegumi saņemti par zāļu reklāmas neatbilstību normatīvo aktu prasībām, no kuriem par pamatotiem tika atzīti seši. 13 iesniegumi saņemti par zāļu izplatīšanas kārtības neievērošanu zāļu lieltirgotavās, piemēram, par zāļu izplatīšanu bez atbilstoša marķējuma un lietošanas instrukcijas izskatīts viens pamatots iesniegums, par paralēlā importa procedūras neievērošanu zāļu lieltirgotavās reģistrēti deviņi iesniegumi, trīs no tiem pamatoti.

11 iesniegumi saņemti par zāļu izplatīšanas kārtības neievērošanu aptiekās. Trīs gadījumos iesniedzēji bija neapmierināti, jo netika ievērota recepšu zāļu izsniegšanas kārtība, bet pārbaudēs neapstiprinājās četri patērētāju iesniegumi par iespējamu viltotu zāļu izplatīšanu Latvijā. Vienā gadījumā konstatēts, ka aptiekā medikamenti tiek glabāti neatbilstošos apstākļos.

Sabiedrības veselības jomā kopā reģistrēti 123 iesniegumi, no tiem atbilstoši VI kompetencei tika izskatīts 101 iesniegums, no kuriem iesniegumu izskatīšanas gaitā 13 iesniegumi tika atsaukti.

VI veiktajās kontrolēs normatīvo dokumentu pārkāpumi tika konstatēti 27 gadījumos, un šie iesniegumi tika atzīti par pamatotiem.

45 iesniegumi iesniegti par troksni dzīvojamās telpās un apdzīvotās teritorijās no dažādiem trokšņu avotiem. Izskatīti 16 iesniegumi par grauzēju, insektu esamību dzīvojamās telpās, citās ēkās un telpās un celtniecības objektā, no kuriem septiņi iesniegumi bija pamatoti. Izskatīti 15 iesniegumi par higiēnas noteikumu pārkāpumiem tādos objektos kā pirmsskolas izglītības iestādes, vispārējās izglītības iestādes, bērna atpūtas nometnes, dienesta viesnīca, frizētavas, peldbaseins. 11 gadījumos iesniegumi bija pamatoti.

Tāpat 11 iesniegumi saņemti par dzeramā ūdens nekaitīguma prasībām dzīvojamās telpās un publiskajā ūdens apgādes sistēmās. Pieci iesniegumi bija pamatoti.

Par kosmētikas līdzekļiem un ķīmiskiem produktiem ir saņemti 25 iesniegumi. Trīs iesniedzēji savas pretenzijas atsauca, savukārt divi iesniegumi neatbilda VI kompetencei.

VI šogad saņēmusi arī 11 iesniegumus par tirgū piedāvātiem kosmētikas līdzekļiem, kas neatbilstot drošuma prasībām. Veicot kontroles uzņēmumos, apstiprinājās četros iesniegumos minētās pretenzijas - vienā gadījumā par kosmētikas līdzekļu tirdzniecību, kuriem beidzies derīguma termiņš, divos gadījumos par maldinošu informāciju marķējumā, vienā gadījumā par marķējuma neatbilstību normatīvo aktu prasībām.

VI arī šogad saņemti seši iesniegumi par maldinošu vai nepietiekamu informāciju ķīmisko produktu marķējumā. Veicot kontroles uzņēmumos, četros gadījumos iesniegumos minētie fakti apstiprinājās. Inspekcija saņēmusi arī divus iesniegumus ar informāciju par vairākiem uzņēmējiem, kas tirgū piedāvā drošuma prasībām neatbilstošu cementu un cementa izstrādājumus. Veicot iesniegumā minēto produktu testēšanu, vienā gadījumā normatīvo aktu pārkāpumi netika konstatēti, otrā iesniegumā minētie fakti apstiprinājās daļēji.

Vēl inspekcija šogad saņēmusi iesniegumu ar informāciju, ka pašapkalpošanās veikalos netiek ievēroti bīstamu sadzīves ķīmijas produktu uzglabāšanas noteikumi. Veicot kontroles minētajos uzņēmumos, fakti apstiprinājās.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais