Latvija uz Mali februāra beigās varētu nosūtīt divus instruktorus vietējas armijas apmācībai

Februāra beigās, vai marta sākumā Latvija iesaistoties Mali situācijas stabilizēšanā, varētu nosūtīt divus instruktorus, kas apmācītu vietējo armiju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt Latvija!" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Pabriks noliedza, ka Latvija uz Mali varētu sūtīt lielāku karavīru kontingentu, jo tā pagaidām diezgan plaši ir iesaistījusies starptautiskajā operācijā Afganistānā.

"Domāju, ka lielāka karavīra kontigenta nosūtīšana militārām operācijām nav vajadzīga, jo Francijas militārās vienības lieliski tiek galā, par ko liecina fakts, ka jau tuvākā laikā tiks ieņemta pēdējā lielākā Mali pilsēta. Tāpēc Eiropas Savienības spēku ietvaros nosūtīsim divus instruktorus Mali armijas apmācībām," sacīja ministrs.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pirms gada, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu.

Politiskā vakuuma rezultātā centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi. Tuaregu aprēķina alianse ar islāmistiem drīzi vien izjuka, bet islāmistu grupējumi sāka pārvaldīt to kontrolē nonākušās teritorijas kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti". Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Sākotnēji franču kara aviācija īstenoja uzlidojumus islāmistu pozīcijām, bet tagad franču karavīri kopā ar Mali armiju piedalās arī sauszemes operācijās.

Ziņots arī, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri nesen atbalstīja karavīru nosūtīšanu uz Mali, lai apmācītu bruņotā konflikta plosītās valsts militārpersonas. Eiropas Savienība pašreiz plāno uz Mali nosūtīt līdz pat 500 karavīru, kas neiesaistīsies kaujas operācijās. Pabriks jau iepriekš paziņoja, ka Latvijas karavīri varētu iesaistīties ES atbalstītajā militārās apmācības misijā Mali, taču, visticamāk, tas nenotiks tuvāko mēnešu laikā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.