Bordāns: Ceru, ka "Liepājas metalurga" gadījumā nevajadzēs rīkoties kā ar "airBaltic" un "Parex"

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) pagaidām nevar vērtēt kāda ir situācija metalurģijas uzņēmumā AS "Liepājas metalurgs", bet viņaprāt nevajadzētu nonākt līdz tādam variantam, kad valdībai būtu jārīkojas tāpat kā aviokompānijas AS "airBaltic" un "Parex" gadījumos.

Intervijā Latvijas Radio ministrs stāstīja, ka tuvākajā laikā plāno apmeklēt Liepāju, lai iepazītos ar situāciju Tieslietu ministrijai pakļautajās institūcijās, bet arī apmeklēt "Liepājas metalurgu", tādējādi tiekoties ar uzņēmuma vadību un arodbiedrības pārstāvjiem.

"Vēstule ar aprakstītajām problēmām tika adresēta ne tikai Ministru prezidentam un Labklājības ministrei, bet arī man, tāpēc tas ir visai loģiski, ja atsaucos uz to," sacīja ministrs.

Sīkāk analizēt iespējamās problēmas uzņēmumā ministrs atturējās un piebilda, ka, lai gan uzņēmums ir privāts, tad negribētos, lai ar to būtu tāds pats liktenis kā ar "airBaltic" un "Parex".

"Pagaidām nevēlos spekulēt ar faktiem, jo neesmu sīkāk iepazinies ar situāciju, bet vienu gan varu pateikt, ir skumji, ka problēmas notiek ar Latvijas uzņēmumu, kuram ir 150 gadus veca vēsture un būtiska loma Latvijas ekonomikā," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurgs" strādājošie pieprasa tikšanos ar četriem Latvijas valdības ministriem, lai uzklausītu ministru paskaidrojumus par valsts nostāju metalurģijas nozares saglabāšanā un par metalurģijas nozarē strādājošo labklājību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja metalurgu arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

"Ņemot vērā izveidojušos situāciju - Latvijas valdības pieņemto lēmumu dēļ nekontrolējami pieaug maksa par zaļās enerģijas obligāto iepirkumu, kas patlaban apdraud metalurģijas nozares pastāvēšanu Latvijā un līdz ar to visus 2300 "Liepājas metalurgā" strādājošos, metalurgu arodbiedrība aicina nākamās nedēļas laikā uz tikšanos metalurģijas ražotnē Liepājā ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, tieslietu ministru Jāni Bordānu (VL-TB/LNNK), labklājības ministri Ilzi Viņķeli (V) un finanšu ministru Andri Vilku (V), lai uzklausītu paskaidrojumus par valsts nostāju metalurģijas nozares saglabāšanā un metalurģijas nozarē strādājošo labklājību," uzsver Grava.

Pagājušajā nedēļā uzņēmumu apmeklēja labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un secināja, ka problēmu loks "Liepājas metalurgs" ir plašāks nekā obligātā iepirkuma komponente, tomēr problēmas ir risināmas.

Kā pastāstīja Viņķele, viņa uzklausījusi akcionāru un arodbiedrības bažas par uzņēmuma turpmāko attīstību un secinājusi, ka risinājumam, kas ļautu mazināt sarežģījumus uzņēmumā, ir divi virzieni - elektroenerģijas sadaļa un akcionāru savstarpējās attiecības.

Lai gūtu skaidrāku priekšstatu par situāciju uzņēmumā Labklājības ministrijas (LM) atbildības jomā, Viņķele nākamnedēļ, visticamāk, trešdien, iecerējusi vēlreiz doties uz Liepāju, lai tiktos ar uzņēmuma kolektīvu.

Jau ziņots, ka AS "Liepājas metalurgs" valde pagājušajā nedēļā nolēmusi uz laiku pārtraukt maksāt AS "Latvenergo" obligātā iepirkuma komponenti (OIK), kas darbojas kā atbalsta mehānisms elektrības ražotājiem.

"Saprotam, ka tas ir nesmuks gājiens, bet mums nav citas izvēles," tā otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, paziņojot par nolemto, sacīja "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

Savukārt uzņēmuma galvenā ekonomiste Benita Imbovica atzina, ka augošais OIK maksājums uzņēmumu "tiešām ved uz bankrotu", tāpēc nolemts samaksāt nevis "Latvenergo", bet piegādātājiem.

Svarīgākais