Atceļ spriedumu lietā, kurā tiesas kļūdas dēļ rīdziniekam draudēja mitekļa atņemšana

Rīgas apgabaltiesa 24.janvārī atcēla pirmās instances tiesas spriedumu lietā, kurā rīdziniekam Borisam Kuzņecovam draudēja mitekļa atņemšana, jo kāda kredīta izsniegšanā nesankcionēti bija izmantoti viņa personas dati.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja par rīdzinieku Kuzņecovu, kura personas dati, viņam nezinot, tika izmantoti galvojumam kredīta ņemšanai. Kuzņecovam tika atsūtīts tiesas spriedums, kurā norādīts, ka viņam būs jāatstāj dzīvoklis nesamaksāta parāda dēļ, kas sastādījis vairāk nekā 5000 latu. Viņa datus galvojuma līguma noslēgšanai izmantojis Kuzņecova priekšnieks.

Pirmās instances tiesa - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa - bija pieņēmusi vērtēšanai kredīta izsniegšanas dokumentus, uz kuriem nebija paša Kuzņecova paraksta. Tiesa pasludināja Kuzņecovam nelabvēlīgu spriedumu, prasot piedzīt minēto summu. Par šo spriedumu Kuzņecovs iesniedza apelācijas sūdzību, tomēr devās uz ārzemēm, līdz ar to uz tiesas sēdēm viņš neieradās. Arī apgabaltiesas tiesnese neredzēja atbildētāja paraksta iztrūkumu.

Līdz ar to Rīgas apgabaltiesa toreiz nolēma lietu atstāt bez tālākas izskatīšanas. Tomēr apgabaltiesa 15.janvārī pieņēma lēmumu par lietas izskatīšanu saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, atbildētāji lūdza lietu izskatīt atkārtoti saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem lietā, tomēr šis pieteikums tika noraidīts. Taču apgabaltiesa lēma atcelt Kuzņecovam nelabvēlīgo Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas spriedumu, nosūtot lietu jaunai izskatīšanai.

Bērziņš norādīja, ka tāds lēmums tika pieņemts saskaņā ar Civilprocesa likuma 427.pantā noteikto, ka apelācijas instances tiesa neatkarīgi no apelācijas sūdzības motīviem ar lēmumu atceļ pirmās instances tiesas spriedumu un nosūta lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā.

Apgabaltiesa to darīja, jo Vidzemes priekšpilsētas tiesa lietu bija izskatījusi, pārkāpjot procesuālo tiesību normas, kas nosaka pienākumu paziņot lietas dalībniekiem par tiesas sēdes laiku un vietu. Apgabaltiesa bija norādīja, ka "bija parādījusies kļūda lietas materiālos".

Bērziņš norādīja, ka atbildētājam esot bijusi visa informācija par lietu, kā arī Kuzņecovs bija iepazinies ar pirmās instances spriedumu, iesniedzot apelācijas sūdzību, bet tālāk viņa darbības ar to esot beigušās, līdz ar to tiesai nebija citu rīcības iespēju, ja "apelācijas sūdzības iesniedzējs neko nedara".

Lai arī lietu izskatīšana atklāja būtiskas kļūmes, tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Tomels aģentūrai LETA paskaidroja, ka no ministra nekādu sankciju par esošo situāciju nebūs, jo pati tiesu vara sapratusi, ka lieta jāskata vēlreiz, līdz ar to ministrs "neiejauksies tiesu darbā".

Svarīgākais