Ventspilī zemledus makšķerēšanas vietās novieto papildu atkritumu konteinerus

Ventspils pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde" vietās, ko iecienījuši zemledus makšķernieki, novietojusi papildu atkritumu konteinerus, lai makšķernieki nepiesārņotu dabu, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Papildu atkritumu konteineri novietoti divās populārākajās makšķerēšanas vietās pie Ventas - Rūpniecības ielā 39, piebrauktuvē pie Ventas blakus SIA "Izoterms", kā arī Ābolu ielas galā pie peldvietas.

Jautājums par tīrības uzturēšanu uz ledus Ventā ir aktuāls jau vairākus gadus. Daļa zemledus makšķernieku ir Lietuvas pilsoņi, kas Ventā nodarbojas ar rūpniecisko zveju. Problēmu ir mazinājuši 2012.gada 2.martā pieņemtie "Ventspils pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi", kas paredz sodīt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa noteiktā kārtībā par "jebkāda veida mākslīgā apgaismojuma izmantošanu diennakts laika posmā, kas sākas divas stundas pēc saules rieta un beidzas divas stundas pirms saules lēkta, veicot zemledus makšķerēšanu Ventspils pilsētas administratīvās teritorijas robežās publiskajās ūdenstilpēs, kurās tā ir atļauta". Pēc aizlieguma zvejot naktī ir mazinājies industriālo zvejnieku skaits, kā arī piesārņojuma apjoms Ventā.

Par zvejnieku uzvedību savu viedokli pauda arī nozares speciālists, veikala "Copes nams" vadītājs un kaislīgs makšķernieks Kārlis Zagorskis: "Nav pareizi uzskatīt, ka pie piesārņošanas vainojami tikai dienvidu kaimiņi lietuvieši. Pašmāju zvejnieki pat vairāk grēko šai jautājumā. Viss atkarīgs no pašu makšķernieku komūnas uzskatiem - ja makšķernieks būs apzinīgs, savāks aiz sevis, neizmetīs atkritumus uz ledus, bet ieliks kabatās vai somā. Protams, ir labi, ka atkritumi nav jāved līdzi uz mājām un tos var izsviest konteineros pie upes."

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais