Dzintaru Zaķi aicina kļūt par policistu

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) aicina "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi nolikt deputāta mandātu un sākt dienestu Valsts policijā (VP), kur viņš varētu parādīt, kā jāstrādā, lai būtiski palielinātu atalgojumu.

Šādi LIDA reaģējusi uz Zaķa pausto Latvijas Televīzijā, ka "300 latu algu policists saņem tikai tad, ja viņš, var teikt, neko nedara."

Kā norāda LIDA priekšsēdētājs Armands Augustāns, ja Zaķis painteresētos VP, kāds ir faktiskais policistu atalgojums, viņš uzzinātu, ka dienestā ir tādi amati kā kārtībnieks, bez kura policija un sabiedrība nevar iztikt, un šos amatus ieņem 1070 kārtībnieki, kuru atalgojums pirms nodokļu nomaksas ir mazāks par 300 latiem. Tāpat VP ir 1180 jaunākie inspektori, no kuriem vairākumam atalgojums nepārsniedz 300 latus, un jaunākie kārtībnieki, kuru atalgojums ir zem 200 latiem, sacīja Augustāns.

"Pēc Zaķa teiktā var saprast, ka visas šīs 2250 policijas amatpersonas neko nedara un par to vien saņem atalgojumu," sašutis LIDA vadītājs. Viņš atgādina, ka šorīt intervijā LTV deputāts ieteicis nodarboties ar karjeras izaugsmi, pašiem sevi pilnveidot, mācīties un attīstīties, lai iegūtu labāk apmaksātu darbu. Taču Augustāns skaidro, ka iekšlietu sistēmas dienestos strādājošajiem šādas iespējas ir ļoti ierobežotas, jo jebkura pilnveidošanās vai zināšanu ieguve nozīmē papildu izmaksas, savukārt otrs darbs ārpus dienesta rada papildu spriedzi valsts dienestā un citus nevēlamus blakusefektus.

Līdz ar to LIDA uzskata, ka Zaķis ir maldinājis sabiedrību, apgalvojot, ka ar esošo atalgojumu valsts dienestā un VP pietiek, lai uzturētu sevi un ģimeni, kā arī lai pilnveidotos un mācītos, norāda Augustāns. Vienlaikus viņš pauž cerību, ka Saeima pievērsīs uzmanību zemajam atalgojumam Iekšlietu ministrijas sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām un darīs visu iespējamo, lai šīs amatpersonas spētu nodrošināt sevi un savas ģimenes, strādājot vienā darbā, bet brīvajā laikā varētu sevi pilnveidot un izglītot.

"LIDA aicina Zaķi nākt klajā ar pašiniciatīvu, lai rosinātu būtisku algu paaugstinājumu visiem iekšlietu struktūrās esošiem, kā tas notika ar atsevišķu valdes locekļu algu paaugstinājumiem. LIDA aicina Zaķi nolikt deputāta mandātu un uzsākt dienestu VP, lai parādītu kā ir jāstrādā, lai būtiski palielinātu atalgojumu," teikts šodien izplatītajā LIDA paziņojumā.

Latvijā

Ādažu novada Carnikavas pagastā Garciemā jūras ērgļa ligzdošanas vietas aizsardzībai izveidots mikroliegums 13,57 hektāru platībā, liecina Valsts meža dienesta (VMD) publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Svarīgākais