Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Mazāk maksās arī "Latvijas dzelzceļa" vadītājam Magonim

"Latvijas dzelzceļš" (LDz) akcionāru sapulcē šodien pieņemts lēmums samazināt atalgojumu arī LDz vadītājam Uģim Magonim, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Viņš skaidroja, ka Magonis atbilstoši valdības pieņemtajiem noteikumiem, savienojot amatus, varēs saņemt 4760 latus. Valdes locekļi savukārt saņemšot 90% no Magonim noteiktā atalgojuma.

Kā ziņots, LDz un citu valsts kapitālsabiedrību vadības atalgojums tika krietni paaugstināts pērn decembrī. LDz prezidenta un valdes priekšsēdētāja Magoņa alga tika paaugstināta no 2600 latiem līdz 8500 latiem, bet LDz valdes locekļi un vienlaikus viceprezidenti Edvīns Bērziņš, Aivars Strakšas un Ēriks Šmuksts līdzšinējo 2400 latu vietā saņēma 6800 latu mēnesī.

Pērn novembrī valdība atbalstīja grozījumus noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa, pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka atlīdzību, kas paredzēja: valsts uzņēmumos ar apgrozījumu, kas pārsniedz 40 miljonus latu, valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi varēs saņemt atalgojumu arī par cita amata pildīšanu uzņēmumā. Šo iespēju izmantoja kapitālsabiedrības "Latvijas Dzelzceļš", "Latvenergo" un "Latvijas Valsts meži" (LVM).

Savukārt premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) uzdeva Satiksmes ministrijai un Ekonomikas ministrijai izvērtēt, cik pamatota bijusi to kapitālsabiedrību "Latvijas Dzelzceļš" un "Latvenergo" valdes locekļu atalgojuma palielināšana. Viņš aicināja ministrijas šo jautājumu izvērtēt un nākt klajā ar sabalansētāku un piezemētāku risinājumu. Premjers arī vērsa uzmanību, ka Saeimā virzītais likumprojekts paredz krietni zemākus algu griestus, nekā pašreiz kapitāldaļu turētāji attiecīgajās kapitālsabiedrībās ir noteikuši.

"Latvenergo" un LVM algu vadošajiem darbiniekiem atalgojumu samazināja jau iepriekš, savukārt Satiksmes ministrija nesteidzās šādu soli spert.

Atalgojuma samazināšanu amatpersonas skaidro ar Saeimā 1.lasījumā akceptētos grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" un veiktajiem grozījumiem Ministru Kabineta noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojumu, kas paredz samērot to ar vidējo atalgojumu nozarē un līdzīga izmēra - neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits - kapitālsabiedrību valdes locekļu vidējo atalgojuma līmeni.