Pēc ikgadējās transportlīdzekļu nodevas palielināšanas prognozē satiksmes drošības pasliktināšanos

Ja nākamgad būtiski tiks palielināta ikgadējā transportlīdzekļu nodeva, tad drošība uz ceļiem pasliktināsies, prognozē Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Olafs Ozols.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šovakar ārkārtas sēdē panācis vienošanos par papildu nodokļu palielinājumiem, lai nākamā gada budžetā nodrošinātu trūkstošos 57,4 miljonus latu. 15 miljonus latu valdība nākamgad cer iegūt, palielinot ikgadējo transportlīdzekļu nodevu.

Nodevu paredzēts diferencēt pēc dažādiem parametriem. Piemēram, rezultātā automašīnām ar lielāku dzinēja tilpumu veicamie maksājumi varētu pat dubultoties.

Ozols aģentūrai LETA sacīja, ka jau patlaban no Latvijā esošajām 600 000 vieglajām automašīnām tehnisko apskati iziet vien 55%. Tik krasi palielinot transportlīdzekļu nodevu, Ozola vērtējuma, iedzīvotāju skaits, kas savam braucamrīkam iziet tehnisko apskati, būs vēl mazāks. Tādējādi drošība uz ceļiem kļūs vēl zemāka.

Jau patlaban vidēji ikgadējā transportlīdzekļu nodeva Latvijā ir 40 līdz 45 lati. Jaunas automašīnas reģistrācija Latvijā izmaksā 16 reizes vairāk nekā Lietuvā un četras reizes vairāk nekā Igaunijā. Ozols sacīja, ka patlaban valsts no transportlīdzekļu nodevas iekasē aptuveni 25 miljonus latu. Ja valdība nākamgad cer iekasēt par 15 miljoniem vairāk, tad nodoklis vidēji jāpalielina vairāk nekā par pusi.

"Visa ekonomika šādā situācijā ieies pelēkajā zonā," brīdināja Ozols, uzsverot, ka jau iepriekš vairākkārt brīdinājis valdību par sekām, ko varētu atstāt ikgadējās transportlīdzekļu nodevas palielināšana.

Par precīzām normatīvu izmaiņām valdība lems ārkārtas sēdē pirmdien, 23.novembrī.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2000. gadā dzimušo Emīlu Ediju Soroku. Vīrietis 28. septembrī ap pulksten 15.50 kopā ar draugu devās uz Rīgu. Kopš tā brīža nav zināma viņa atrašanās vieta.

Svarīgākais