Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Portālā vāc parakstus par iespēju veikalos brīvi iegādāties etiķa esenci

Portālā "Manabalss.lv" iesniegta iniciatīva, kas paredz ikvienai pilngadīgai personai dot iespēju brīvi mazumtirdzniecībā iegādāties etiķa esenci pašpatēriņa vajadzībām drošos, viegli dozējamos un nepārprotami marķētos iepakojumos.

Kā ziņots, kopš 2010.gada 1.janvāra mazumtirdzniecībā nedrīkst izplatīt etiķskābes šķīdumu, kurā etiķskābes daudzums lielāks par desmit masas procentiem. Līdz ar to etiķa esenci veikalos nav iespējams brīvi iegādāties.

Iniciatīvas autors Edmunds Kance rosina veikt izmaiņas pārtikas aprites likumā un/vai citos spēkā esošos normatīvos aktos, nosakot, ka etiķa esenci atļauts tirgot mazumtirdzniecībā ar nosacījumiem, ka iepakojums ir drošs pret mazu bērnu piekļuvi, līdzīgi kā medikamentiem. Tāpat arī iepakojumam būtu jābūt tā marķētam, ka tas nepārprotami atšķiras no dzērienu iepakojuma.

Tāpat viņš rosina, ka iepakojumu nepieciešams aprīkot ar dozatoru, proti, iespējama dozēšana pilinot, jo tādējādi gandrīz neiespējami nejauši iedzert vairāk par dažiem ml esences. Tāpat etiķa esencei būtu jābūt pieejamai veikalos tikai pie pārdevēja pēc pieprasījuma un tikai pilngadīgām personām.

"Būs pieejama jau izsenis tautā pazīstamā 70% etiķa esence, kas dos iespēju arī turpmāk pašiem pagatavot ziemai konservētus pašu izaudzētos produktus un dabas veltes, tādējādi iedzīvotāji būs neatkarīgāki no pārtikas lielražotājiem, varēs nepirkt veikalos pusfabrikātus, bet nopirkt etiķa esenci un, to droši un pareizi lietojot, pagatavot ziemai konservus patstāvīgi atbilstoši paaudzēs ilgi zināmajām receptēm un paņēmieniem," uzsver iniciatīvas autors.

Kance uzskata, ka pieejamais 9% galda etiķis šo iespēju ne vienmēr nodrošina pilnvērtīgi, turklāt ir dārgs un neefektīvs, kā arī nepietiekama etiķskābes koncentrācija marinādēs būtiski palielina produkta bojāšanās un bīstamu toksikoinfekciju kā botulisma risku.

"Pareizi iepakota un pareizi lietota etiķa esence nevienu neapdraud, jo pretējā gadījumā arī vairumu medikamentu jāaizliedz kā bērniem bīstamus, nemaz nerunājot par dabasgāzi, kuru nepieskatīti bērni var atgriezt vaļā un saindēties vai pat uzspridzināt māju," norāda Kance.

Par iniciatīvu vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru parakstu, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.