LTV: Sabiedriskajam medijam jāatspoguļo visu sabiedrības grupu viedokļi

Pēdējā laikā publiskajā telpā ir izskanējuši dažādi viedokļi par Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu un raidījumu satura jautājumiem. Tie svārstās robežās no LTV neitralitātes apšaubīšanas eiro ieviešanas procesā līdz pat uzskatam, ka LTV pietiekami neatspoguļo tradicionālās ģimenes vērtības un tādus pasākumus kā pērn notikušo "lāpu gājienu". Tāpat publiskajā diskusijā ārpus konteksta un neveiksmīgā veidā tiek aplūkota no Zviedrijas pārņemtā ideja ieviest "galvu skaitīšanu" jeb dažādu sabiedrības grupu līdzvērtīgu pārstāvniecību televīzijas raidījumos.

"LTV ir sabiedrisks medijs, kura uzdevums ir atspoguļot visu sabiedrības grupu viedokli - objektīvi un daudzpusīgi. Ar to sabiedriskais medijs atšķiras no valsts medija, kurš atspoguļo valsts varas viedokli, vai komerciāla medija, kurš var izvēlēties, kurai skatītāju jeb patērētāju grupai pievērsties. LTV jau tagad balstās un turpinās balstīties redakcionālās neatkarības, viedokļu daudzpusības un objektivitātes principos, kuri ir LTV darba pamatā. Vienlaikus esam atvērti ikvienam priekšlikumam, kas stiprina sabiedrisko mediju Latvijā. Ņemot vērā, ka tuvākajā laikā valdībā un Saeimā ir paredzēta diskusija par jauna sabiedriskā medija veidošanu, LTV sagaida ikviena politiķa nopietnu attieksmi un atbalstu ieguldījumiem sabiedriskā medija attīstībā Latvijā, jo LTV tehniskais un finanšu stāvoklis prasa mērķtiecīgus uzlabojumus. Tomēr, neraugoties uz nepietiekamo valsts budžeta finansējumu, LTV šogad ir sagatavojusi daudzveidīgu un interesantu programmu, kura uzrunās visas sabiedrības grupas. Īpaša uzmanība tiks pievērsta ziņu un pētnieciskajiem raidījumiem, nacionāla līmeņa notikumiem, vēstures, kultūras un bērnu programmām," norāda LTV pagaidu administrators Gints Miķelsons.

Turpinājumā sniegts īss kopsavilkums par LTV programmas plāniem šogad.

Jau 2013. gada janvārī ētera dzīvi sāk pētnieciskās žurnālistikas raidījums "Aculiecinieks", kas padziļināti informē par aktuālām tēmām un notikumiem, akcentējot vizuālo klātbūtnes efektu, detalizēti izklāstot situāciju un radot skatītājā "aculiecinieka" izjūtu. To veidos Ziņu dienesta žurnālisti un ārštata autori. Tāpat sabiedriski nozīmīgs būs dokumentālu video filmu cikls "Melu laboratorija" par Latvijas vēstures notikumu falsifikāciju, kas pretstatīs notikumu "oficiālo" un patieso versiju. Oktobrī, atzīmējot Tautas frontes 25.gadskārtu, LTV1 veidos dokumentālu videofilmu par Tautas frontes nozīmīgumu. Ir izaugusi jauna neatkarības laika paaudze, kam Tautas frontes laiks ir tāla vēsture. Tādēļ viens no videofilmas pamatuzdevumiem būs rādīt jauniešiem, kā Latvija atguva savu valstisko neatkarību.

Vairāki jauni projekti šogad gaidāmi kultūras jomā - drīzumā LTV1 pārraidīs sadarbībā ar citu Eiropas valstu televīzijām veidoto starptautisko kopražojuma projektu "Labākā Eiropas opera", kurā līdzās Eiropā pazīstamu opernamu iestudējumiem ietverts arī Latvijas Nacionālās operas iestudējums "Lucia di Lammermoor" ar M. Rebekas piedalīšanos. Īpaši plaši un daudzveidīgi gan televīzijas programmā, gan interneta platformā LTV atspoguļos XXV Vispārēju latviešu Dziesmu svētkus un XV deju svētkus. Sagaidot Latvijas Nacionālās bibliotēkas atvēršanu, rudens sezonā ēterā būs jauns pēc BBC licences veidots literatūras šovs. Šogad LTV1 ēterā dažādu akciju un raidījumu veidā uzsāks gatavošanos plašai un daudzveidīgai Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 - atspoguļošanas programmai.

LTV gatavo vairākus jaunus projektus, palielinot orģinālraidījumu īpatsvaru bērniem. Drīzumā LTV uzsāks jauna bērnu raidījuma "Brīnumskapja skola" veidošanu. LTV turpinās sadarbību ar Latvijas bērnu fondu, organizējot ziedojumu akciju "Nepaej garām" šī gada Lieldienās un Ziemassvētkos un aicinot sabiedrību vākt ziedojumus bērnu invalīdu vasaras nometnēm un vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai. Latvijas Televīzija šogad turpina sadarbību arī ar Latvijas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu labdarības akcijā "Saulainas dienas", vācot ziedojumus Hematoonkoloģijas nodaļas remontam, kam līdzšinējās akcijas laikā saziedots vairāk nekā 111 tūkstoši latu.

Savukārt LTV7 kanālā plānoti vairāki jauni projekti, kas būs izglītojoši un izklaidējoši vienlaikus. Jau 2. februārī sāksies Latvijas jauno mūzikas grupu sacensības "Troksnis 4", bet pavasarī un vasarā plānots gan skatītāju iecienītais ceļojumu raidījumu cikls "1000 jūdzes.....", gan projekts "Parādi man savu Latviju!", kurā jauni un aizrautīgi cilvēki apceļos Latvijas novadus. Rudens sezonā plānots jauns muzikāls raidījums visai ģimenei.

Dokumentālās filmas un raidījumi ir viena no LTV7 programmas satura prioritātēm, tādēļ to klāsts tiks papildināts un skatītājiem katru dienu būs iespēja vērot kvalitatīvas populārzinātniskās filmas, filmas par dabu, civilizācijas vēsturi, sabiedrības aktualitātēm un citām tēmām. LTV7 plāno veidot arī oriģinālu dokumentālu stāstu sēriju "Visas durvis vaļā" par Latvijas jauniešiem aktuālām tēmām un problēmām.

Būtiskāko LTV7 sporta pārraižu vidū ir olimpiskais kvalifikācijas turnīrs hokejā, Pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā, kā arī vieglatlētikā, turklāt jau no gada sākuma uzsākts LTV projekts "Tautas sports", kas ikvienu Latvijas iedzīvotāju aicina būt aktīviem, sportot un kustēties.

Svarīgākais